Fakta: Sveriges spelschema i EM

Danmark, tisdag 27 januari, klockan 20.30.

Ungern, onsdag 28 januari, klockan 16.00.

Fakta: Jakten på en OS-kvalplats

Två OS-kvalplatser delas ut på handbolls-EM.

Norge står nu på sex poäng i grupp 1 och har som minst säkrat en OS-kvalplats. Vinner Norge hela EM går normännen i stället direkt till OS.

Det troliga är att ett lag från vardera gruppen i mellanrundan tar var sin kvalplats.

Ryssland står efter förlusten mot Tyskland på tre poäng, Sverige på en och Ungern på noll. Sverige och Ungern har två matcher var kvar att spela, Ryssland en.

För att Sverige ska ha en chans att gå om Ryssland krävs det seger över Ungern, samtidigt som Ryssland inte tar poäng mot Spanien. Då blir det en målskillnadsaffär mellan Sverige och Ryssland.

Om Ryssland tar ytterligare poäng krävs även minst seger mot Danmark.

Frankrike är direktkvalificerat till OS tack vare VM-guldet i Qatar. Blir Frankrike även Europamästare går den blivande EM-tvåan direkt till OS.

Polen, Spanien, Danmark, Kroatien, Tyskland och Slovenien är redan klara för OS-kval i kraft av placeringarna 3–8 vid VM i Qatar 2015. Vinner något av dessa lag EM och går direkt till OS får Makedonien en kvalplats i egenskap av 9:a i VM.

OS-kvalet den 8–10 april spelas i tre grupper om fyra lag, och de två främsta i varje grupp går till OS.

Fakta: Norges mästerskap

På damsidan har Norge mängder av mästerskapsmedaljer i handboll, men på herrsidan har det hittills inte blivit någon. Här är Norges senaste mästerskapsplaceringar:

VM 2015: Inte kvalificerat.

EM 2014: 14:e plats.

VM 2013: Inte kvalificerat.

EM 2012: 13.

VM 2011: 9.

EM 2010: 7.

VM 2009: 9.

EM 2008: 6.

VM 2007: 13.

Listan på idrotter där Sverige med självklarhet kan hävda sin överlägsenhet gentemot Norge krymper allt mer. Inte ens herrhandbollen är fredad längre.

Efter att överraskande ha slagit Kroatien i det inledande gruppspelet skrällde normännen rejält även i mellanrundan av handbolls-EM och besegrade hemmanationen Polen med 30–28 inför 15 000 förvånade polska supportrar i Krakow.

– Det är bara att lyfta på hatten, vilken jävla match de gör. Det hade jag aldrig trott, men det är bara att säga grattis, säger Jonas Källman.

På väg mot semifinal

Norge är nu på god väg mot sin första semifinal någonsin i ett internationellt mästerskap på herrsidan, och har i praktiken redan knipit åt sig en av de två OS-kvalplatser som delas ut på EM. I teorin kan det bli ännu bättre – vinner Norge hela EM går de direkt till OS, en turnering man inte spelat sedan 1972.

Och det med ett gäng spelare från de norska, danska, svenska och till viss del tyska ligorna som i snitt har gjort 64,4 landskamper.

– Att de har någonting bra på gång, det visste jag. Men jag trodde nog inte att de skulle få ut det så tidigt, så snabbt, säger Tobias Karlsson.

– Där är jag nog lite överraskad. Framförallt så är jag lite överraskad hur många av deras unga spelare som uppträder extremt moget. Även om de inte har så mycket mästerskapsrutin så uppträder de som om de har mängder av rutin. Det är roligt att se.

Prestigemöte

För Sverige väntar härnäst förhandsfavoriten Danmark på tisdag kväll. Och om Sverige kan göra en "Norge" så finns det chans till ännu en EM-skräll.

– Absolut. Vi var nära att slå tyskarna och vi skakade spanjorerna, vi har absolut möjlighet att rubba Danmark också. Jag tror inte att de heller är helt trygga inför den matchen, utan de vet nog att vi kan vara obehagliga för dem om vi träffar rätt, säger Tobias Karlsson.

– Här står man och säger att vi hankar oss kvar. Men vi har vunnit mot Slovenien, torskat med två mål mot Spanien, ett mot Tyskland, spelat lika mot Ryssland. Hur jävla lite är det inte som hade kunnat gå åt andra hållet, och då hade vi varit där Norge är? Det visar någonstans hur tajt det är i toppen och hur små marginaler det är. Får man lite mer flyt någonstans så kan man ha en fantastisk turnering.

Och nu handlar det också om prestige. Sverige riskerar att bli sämsta nordiska lag i turneringen, något som var otänkbart för några år sedan.

– Nej, vi måste ju kriga mot Danmark nu. Okej, vi har Finland med i Norden också och de är inte här. Så vi är inte sämst i alla fall. Men det är klart att vi kommer kriga. Det är alltid lite speciellt mot Danmark, givetvis. Man känner varandra ganska väl och så, så det är klart att det är en viktig match på så sätt, säger Jonas Källman.