Fakta: Bakgrund Johaug-skandalen

4 september: Therese Johaug får salvan Trofodermin av norska skidlandslagets läkare Fredrik S. Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri, hävdar att Bendiksen lovat att salvan inte innehöll något dopningsklassat ämne och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha använt en otillåten astmamedicin.

Therese Johaug, som är regerande världscuptitelhållare och bland annat vunnit sju VM-guld och ett OS-guld, riskerar fyra års avstängning för dopning.

– Både Fredrik och Therese har varit otroligt ouppmärksamma och dumma, samtidigt, i ett ögonblick. Hon var desperat för att läka sitt munsår. Hon kunde knappt äta och sova, säger Vidar Löfshus till Adresseavisen enligt Expressen.

Johaug hävdar att hon fick i sig den anabola steroiden clostebol genom en munsalva som Fredrik S Bendiksen köpte åt henne under ett läger i Italien.

En förklaring Löfshus tror på.

– Ja, det litar jag till hundra procent på.

Läkaren var stressad

I måndags blev det känt att Johaug fick förpackningen som klart och tydligt är märkt "dopning". Den stora frågan är hur både hon och Bendiksen kunde missa detta.

Löfshus berättar att läkaren dagen efter höll ett föredrag för media om landslagets användning av astmamediciner.

– Fredrik var i en väldigt stressad situation. Han kände en press från oss och från en samlad journalistkår, över att han var tvungen att ställa upp och berätta om medicinering av luftvägar, säger Löfshus.

I början av november väntas Antidoping Norge komma med en dom mot längdskidstjärnan, som riskerar flera års avstängning, men som också skulle kunna komma undan med en varning. Läkaren har avgått efter dopningsavslöjandet.

"Hoppa in från bänken"

Johaug är inte avstängd under utredningstiden av Antidoping Norge, i motsats till internationella antidopningsbyrån Wadas reglemente, och tränar på ifall hon blir friad. I så fall är hon redo att tävla i världscuppremiären i Finland den 26–27 november.

– Therese har förberett sig för säsongen sedan den 15 april. Hon är klar för Kuusamo om hon får, om det här löser sig snabbt och hon inte blir straffad. Therese är som en reserv som kan hoppa in från bänken, säger landslagstränaren Roar Hjelmeset till VG.