Den svenske coachen Johan Hagström sade inför premiärsöndagen att en placering bland de tio främsta skulle vara en framgång.

Det blev mycket bättre än så.

Kaia Wøien Nicolaisen och Lars Helge Birkeland vann när den nya grenen singelmixed inledde säsongen, men det svenska paret Linn Persson och Tobias Arwidsson överraskade och var med och slogs om en pallplats in i det sista – och slutade fyra.

Oväntat starkt

Det svenska paret svarade för en oväntat stark insats, få hade räknat med att Sverige skulle vara med i striden om en tätplacering.

Efter sista skyttet på den sista sträckan hade Arwidsson bara tre åkare framför sig.

– Synd att jag inte riktigt fick ryggen på Böhm inför spurtvarvet, sade Tobias Arwidsson till TV4.

21-åriga Linn Persson är orutinerad i internationella sammanhang, men åkte och sköt respektlöst.

– Det gick bra, jag gjorde vad jag kunde, sade Linn Persson, som bara hade en bom på sina fyra skjutningar.

Singelmixed är en ny gren på skidskytteprogrammet. En stafett där lagen består av två åkare, en manlig och en kvinnlig. Åkarna kör två sträckor var med en liggande och en stående skjutning på varje sträcka.

Stark Höglund

I Östersund kördes också en traditionell mixedstafett med två kvinnliga och två manliga åkare i varje lag.

Även här hängde det svenska laget med bra. Elisabeth Höglund imponerade både i skyttet och i åkningen på startsträckan och Anna Magnusson och Peppe Femling förvaltade utgångsläget bra. När Fredrik Lindström gick ut på den sista sträckan låg laget på fjärde plats, dock på behörigt avstånd från pallstriden. Lindström tappade en placering på sträckan efter en slutstrid mot Frankrike, men en femteplats är det bästa ett svenskt lag gjort i en mixedstafett sedan 2012.

Norge vann mixedstafetten före Tyskland och Tjeckien.