Fakta: Den allsvenska guldstriden

Tre lag har fortfarande chansen att vinna SM-guld i fotboll.

Läget i toppstriden:

1) IFK Norrköping, 63 poäng, +25.

Återstående match: Malmö FF (b).

2) AIK, 60, +21.

Återstående matcher: IFK Göteborg (h), Örebro (b).

3) IFK Göteborg, 59 poäng, +29.

Återstående matcher: AIK (b), Kalmar FF (h).

Efter elva år som allsvensk tränare står han 90 minuter från sitt första SM-tecken. Och för första gången i år talade han om guldet.

Direkt till de 16 125 i publiken, årets högsta.

Andersson, som konsekvent pratat om en match i taget, konstaterade också:

– Det är rätt häftigt att kunna säga att vi spelar om guldet i sista omgången.

"Redan vinnare"

Trots 63 poäng och en säsong som på så många sätt saknar motstycke i klubbens 118-åriga historia är inget klart, långt från klart. Hur det går mellan AIK och IFK Göteborg i måndagskvällens möte på Friends avgör vilken av klubbarna som tar upp jakten på IFK Norrköping.

Norrköping har Malmö FF borta, AIK reser till Örebro och IFK Göteborg har Kalmar hemma på Gamla Ullevi. Allt avgörs på lördag eftermiddag.

Det kan räcka med en poäng, det kan krävas tre. Det kan till och med bli SM-guld vid förlust.

– Vi är redan vinnare hur det än går. Det går inte att säga något annat. Först tog ingen oss på allvar och när vi var riktigt bra var det heller ingen som tog oss på allvar och jag kan inte se hur vi ska kunna bli förlorare oavsett hur matchen går, säger Andersson.

– Förhoppningsvis kan vi fortsätta i samma stil som hittills.

– Det blir i alla fall inga problem att ladda om till matchen.

Plats för alla tre

Med skytteligaledaren Emir Kujovic, tillbaka efter avstängningen mot Elfsborg, Christoffer Nyman i sitt livs form och stekhete Alhaji Kamara stod Andersson med tre anfallare inför mötet med redan avsågade Halmstad, en match han fruktat eftersom allt annat än seger fått negativa konsekvenser.

Men det fanns bara två platser längst fram i Anderssons konsekventa 4–4–2-system.

Lösningen?

Ned med Nyman i en högermittfältsposition, en roll han haft åtskilliga gånger tidigare.

Det betalade sig. Kamara stänkte in två bollar, Kujovics enda tog upp honom i totalt 20 mål den här säsongen. Nyman? Han spelade fram till Kujovics 2–0.

Tillsammans har trio producerat 35 av Norrköpings 57 mål.

På räls mot guldet?

I fråga om skönhet och fotbollskonst sammanfattade 2–0-målet säsongen, vart IFK Norrköping nått med sin fotboll. Det var fart, finess, rörelse, kort och gott en uppvisning hur fotboll spelas med ett tillslag. Daniel Sjölund till Linus Wahlqvist till Alexander Fransson till Nyman till Kujovic.

Sedan Kamara tåat in 3–0 och sitt andra mål reducerade Junes Barny till 3–1 på straff och Halmstad hade bud på ytterligare något mål i slutet.

Men det störde inte Norrköpings supportrar på Curva Nordahl. De hoppade och sjöng, sjöng och hoppade. På lördag tar närmare 800 av dem ett chartrat tåg till Malmö och matchen som avgör allt.

En kopparstöld kan stoppa tåget, men stoppar Malmö FF den här säsongens sensationslag från att ta guldet?