Nuncio kördes fram utvändigt om ledaren i andra kurvan. Stefan Melander började massera Owen Face på sista långsidan och Lutfi Kolgjinis häst fick inte travet att stämma i det läget. I början av upploppet var saken klar och den amerikafödde hingsten vann med en säker längd på 1.12,1 över medeldistans.

– Han var bättre i dag än i BC-semin på Solvalla, på upploppet satt jag och tänkte hur rakt han sprang i sulkyn. Normalt brukar han bryta ut något spår men inte nu, vilket förstås var glädjande. Det är en otroligt bra häst, sade Solvallatränaren.

Snygg – och billig

Melander har lite att jämföra med. Scarlet Knight var hans stora stjärna på 2 000-talet som bland annat vann Hambletonian stakes med Stefan själv i sulkyn. Nuncio är på god väg att ta över.

Melander hittade hästen på en auktion i Harrisburg i Pennsylvania, US. Priset var endast 7 000 dollar, cirka 50 000 kronor i den aktuella växelkursen.

– Nuncio var snyggast på hela auktionen och jag var väldigt överraskad över att jag fick honom så billigt. Jag hade lätt betalat 50 000-75 000 dollar för honom. I USA tränades hästen av Jim Oscarsson och sedan av Jimmy Takter och de gjorde ett kanonjobb. Han var ju bara en hals ifrån att bli Triple Crown-vinnare, han vann Yonkers Trot och Kentucky Futurity men tyvärr förlorade han Hambletonian mot Trixton.

Aldrig sämre än trea

Melander har svårt att beskriva känslorna i vinnarcirkeln.

– Egentligen ska man väl stå och lipa i vinnarcirkeln eftersom det är en sån glädje att få vinna och att få köra en så bra häst. Men det är inte riktigt min grej. Måste förstås tacka Catarina (Lundström, sambo) som gjort ett enormt arbete med Nuncio, nu är han så lugn och cool.

Nuncio har nu vunnit 25 gånger på 39 försök och ännu aldrig varit sämre än trea. Ett fantastisk facit efter att ha tävlat i den tuffaste konkurrensen i tre säsonger. Förstapriset var 800 000 kronor. Nästa lördag ligger en halv miljon kronor och väntar på hingsten i finalen av Solvalla grand prix.

Sedan blir det vintervila för Melanders stjärnhäst.

Stallets andra finalhäst Volstead fick en fin löpning av Örjan Kihlström men var inte lika vass som i semifinalen och slutade fyra.

Adrian Kolgjini hade kvalat in Owen Face och Buzz Mearas till finalen för fyraåringar. Den sistnämnde avslutade bra som tvåa efter ett fint lopp i rygg på stallkamraten.

Lutfi Kolgjini fick nöja sig med ännu en andraplats i finalen för treåriga ston med Princess Face. Hon fick en alltför tuff inledning för att stå emot Treasure Kronos i spurten.