Fakta: Tio senaste NBA-mästarna

2015. Golden State (besegrade Cleveland i finalen, 4–2 i matcher)

2014: San Antonio (Miami, 4–1)

2013: Miami (San Antonio, 4–3)

2012: Miami (Oklahoma, 4–1)

2011: Dallas (Miami, 4–2)

2010: Los Angeles Lakers (Boston, 4–3)

2009: Los Angeles Lakers (Orlando, 4–1)

2008: Boston (Los Angeles Lakers, 4–2)

2007: San Antonio (Cleveland, 4–0)

2006: Miami (Dallas, 4–2)

I skuggan av "World Series", baseballfinalen mellan Kansas City och New York, samt NFL-fotbollen drar basketsäsongen igång i USA natten till onsdag svensk tid. Kvar i ligan är bara en svensk, Jonas Jerebko, efter att Jeffery Taylor inte fått fortsätta i Charlotte.

Efter sex år i svaga och underpresterande Detroit lyckades svensken lämna klubben när han byttes bort till klassiska Boston Celtics.

Väl där gjorde han sitt jobb i det tysta och belönades i somras med ett tvåårskontrakt, värt nästan 90 miljoner kronor.

– Det var nya coacher nästan varje säsong och nya spelsystem. Det var tufft. Jag ville fortsätta i Boston och bygga vidare på det vi uppnådde förra året, sade Jerebko i samband med klubbens mediedag tidigare i oktober.

Defensivt ansvar

I Celtics har han framförallt fått axla ett defensivt ansvar som i slutspelet där det emellanåt föll på Jerebkos uppgift att stoppa LeBron James när Boston och Cleveland möttes.

Precis som förra säsongen lär Boston dra nytta av svenskens defensiv och returtagande genom att han blir en viktig kugge på avbytarbänken. Frågan är dock hur långt Boston räcker i år? Klubben tillhör inte favoriterna i den östra konferensen där förhandsdiskussionerna handlar helt om Cleveland Cavaliers.

När storstjärnan LeBron James inför förra säsongen beslutade sig för att lämna Miami för att återvända hem till Cleveland var det för att ordna klubbens första NBA-titel någonsin. Säsong nummer 40 för klubben slutade dock precis som de tidigare utan vinst även om man nådde finalen.

Storfavoriter igen

Nu räknas dock Cleveland och LeBron James som storfavoriter igen av flera skäl:

Klubben har gjort ytterligare värvningar och lyckades dessutom behålla stjärnorna Kevin Love och Tristan Thompson. Den östra konferensen är betydligt svagare än den västra vilket gör inte bara grundsäsongen utan även slutspelsresan enklare för Cleveland.

– Det tar ett tag innan du hittar rytm inom ett lag. Huvudmålet är att vinna titeln, det är något som vi försöker visualisera varje dag, sade LeBron James under Clevelands mediedag.

Främsta utmanarna då? Västra konferensen är fylld av sådana, Houston med James Harden, Oklahoma med Kevin Durant och framförallt, Golden State. Många förhandstips handlar om en finalrepris mellan just Golden State och Cleveland.

I juni nästa år ges svaret.