Fakta: Heinzpeter Platter

Född: 8 mars 1967 i Silandro, Italien.

Bor: Mals, Italien.

Familj: Frun Agneta och sönerna Filip, 18, och Jonas, 15.

Meriter som åkare: Tävlade i slalom, främsta placering en 13:e plats i världscuptävlingen i Madonna di Campiglio 1990. Två brons i italienska mästerskapen. Slutade 1994.

Tränare: Italiens damlandslag 1994–1996, Sveriges damlandslag 1996–2001, Italiens herrlandslag, slalom, 2001–2002, personlig tränare för Karen Putzer 2002–2004, Italiens damlandslag, teknik, 2004–2005, Kanadas damlandslag, storslalom och fart, 2005–2010, chef för Sveriges herrlandslag 2015–.

Övrigt: Arbetade som säljare av skidliftar 2010–2015. Var även teknisk delegat på alpina tävlingar.

Platter är sydtyrolare och bor i Mals i norra Italien med sin svenska fru Agneta och sönerna Filip och Jonas. Agneta Platter var fysioterapeut i det svenska alpina damlandslaget på 1990-talet, där också Heinzpeter Platter var tränare mellan 1996 och 2001.

Han var med när Pernilla Wiberg vann den totala världscupen 1997 och tog sin första världscupseger i störtlopp, också det 1997. Och han var med under Anja Pärsons första år i landslaget då hon tog sina första världscup- och VM-segrar.

Men nu är det svenska herråkare som Platter ansvarar för.

– Jag tycker att det är jättekul att jobba med ett svenskt lag. Jag är gift med en svenska och vi pratar svenska hemma, säger Platter.

Framför allt tycker 48-åringen att det är roligt att vara tillbaka i skidbackarna igen. Efter att han lämnat det svenska damlandslaget 2001 arbetade han några år som tränare för andra landslag, men valde sedan att bli försäljare av skidliftar för att vara hemma mer.

– Jag har saknat att träna, organisera och vara ute i backen och sätta käppar – och allt runtomkring. Jag är uppväxt med att vara i backen och då är det inte lätt att sitta på kontor framför datorn åtta timmar om dagen.

Starkt kontaktnät

Han tror inte att det blir så stora förändringar för landslaget med honom som chef.

– Vi jobbar tillsammans alla tränare och ledare och alla vill samma sak – att vi ska ha åkare högst upp på pallen i varje tävling. För att lyckas måste vi lägga all energi på det och jobba ihop.

Det som Platter kan bidra med är sitt starka kontaktnät för att hitta de allra bästa ställena för träning.

– För att åkarna ska kunna bli så bra som möjligt behövs de bästa träningsförhållandena. Det kan jag hjälpa till med. Under mina år som liftsäljare fick jag kontakt med ägarna till ställena, och det gör att vi lättare kommer in där. Vi har i höst varit i Stelvio, Argentina, Pitztal och Sölden.

Hyllas av Byggmark

Slalomstjärnan Jens Byggmark hyllar den nye landslagschefen.

– Vi är otroligt nöjda med att han är med oss. Det är en otroligt viktig bit att ha en bra chef och han är duktig. Vi får vara och träna på bra ställen och allting är bra uppstyrt, säger Byggmark.

Heinzpeter Platters 18-årige son Filip tävlar i alpint för Sverige och den yngre sonen Jonas, 15, ska börja tävla för Blågult nästa år.

TT: När kommer de med i landslagen?

– När de åker fort, säger Platter.