Fakta: Emil Jönsson

Född: 15 augusti 1985.

Meriter: VM-brons sprint 2011, VM-silver sprintstafett 2013, OS-brons i både sprint och sprintstafett 2014, segrare i den totala sprintvärldscupen både 2009/10 och 2010/11.

Aktuell: Tillbaka i skidspåren efter att ha skadat sig och missat VM i våras. Tävlar för första gången i den svenska säsongspremiären i Bruksvallarna nästa helg.

Emil Jönsson beskriver avslutningen på förra säsongen som en käftsmäll. En muskelbristning – för vilken gång i ordningen? – gjorde att han missade hemma-VM i Falun.

Käftsmällen blev samtidigt en tankeställare för Jönsson.

– När jag blickade tillbaka så hade jag i vissa lopp tänkt att jag inte vågar ta i max i starten, för att jag var orolig att något skulle gå sönder. Hur fan ska jag kunna prestera i topp i världseliten då? Då var det ganska lätt att känna att vi måste ändra någonting, säger landslagssprintern inför årets skidsäsong.

Jobbat med rörlighet

Emil Jönsson har fått hjälp på Bosön och jobbat mycket med sjukgymnaster. Försökt öka rörligheten, börjat med yoga, hittat nya muskler och ändrat på kroppens rörelsemönster. Och i slutändan ska det leda fram till en ny åkteknik som är mindre ryckig och mer skonsam.

– Det tog ett tag innan man vågade erkänna att man kör yoga. Jag kände att jag håller på med tuff idrott och ska ut och bli svettig och ta i allt man har – det är det man tror är träning. Men så har jag sett att jag ju blir snabbare om jag gör det där andra också, säger Jönsson.

"Varit viktigt"

Förbundskapten Rikard Grip är positiv till Jönssons nya vägval.

– Jag tror att det har varit viktigt för Emil att bryta ett mönster. Det har ändå över tid varit saker som inte har fungerat som han önskar. Han har fått skador vid väldigt olyckliga tillfällen, det har varit baksidor och ljumskar, säger han.

Samtidigt har Grip utrymme för viss självkritik:

– Både Emil och vi har väl varit lite kluvna, för vi vet ju att han har en viss förmåga även för distansskidåkning. Vi har ibland kanske belastat honom lite väl mycket med distansträning, som hans kroppskonstruktion med snabba muskelfibrer inte riktigt har tålt.

Därför är fokus den här säsongen enbart på sprint. Jönsson är medveten om att resultaten kanske inte kommer direkt. Men det är först 2018, i OS i Pyeongchang, som den tvåfaldige segraren i totala sprintvärldscupen ska vara som allra bäst.

– Då hoppas jag att det går riktigt fort. Det känns redan som att jag är på rätt väg.

Första sprinttävlingen för "nya" Emil Jönsson avgörs i Bruksvallarna nästa helg.