– Det kan bli så att målvakterna måste vara mer alerta, ungefär som en hockeymålvakt.

Förbundskapten Thomas Sivertsson.

Fakta: VM-truppen

Målvakter: Filippa Idéhn, Esbjerg, Johanna Bundsen, Sävehof.

Vänstersexor: Loui Sand, Sävehof, Edijana Dafe, Köpenhamn.

Mittsexor: Linn Blohm,Tvis Holstebro, Frida Tegstedt, Füchse Berlin.

Högersexor: Nathalie Hagman, Tvis Holstebro, Emma Hawia-Svensson, Skuru IK.

Niometersspelare: Linnea Torstenson, CSM Bukarest, Isabelle Gulldén, CSM Bukarest, Johanna Ahlm, Midtjylland, Jamina Roberts, Tvis Holstebro, Sabina Jacobsen, Midtjylland, Anna-Maria Johansson, Skövde, Jenny Alm, Esbjerg, Carin Strömberg, Skuru.

Tolv spelare är reserver på hemmaplan.

Fakta: VM i Danmark

Spelas 5–20 december. 24 lag deltar.

Sverige spelar i grupp B. Matcherna går i Næstved, cirka nio mil från Köpenhamn.

Övriga lag i grupp B är Angola, Polen, Nederländerna, Kina och Kuba.

De fyra bästa i gruppen går till åttondelsfinal mot lag från grupp A. I den senare finns bland andra Danmark, Serbien och Montenegro.

Segraren i VM blir kvalificerad till OS. Lag 2–7 får spela OS-kval. Även en lägre placering kan ge OS-kvalplats under vissa omständigheter.

Källa: Svenska handbollförbundet

Damernas VM i Danmark inleds 5 december. Men alla regler är inte fastställda ännu.

IHF har kongress i ryska Sotji kommande helg. Före kongressen träffas förbundets styrande råd och tar beslut i regelfrågor. Flera ändringar är på gång.

– Eftersom IHF redan informerat om de nya reglerna kan man nog gissa att de går igenom, säger Lasse Tjernberg, landslagschef på Svenska handbollförbundet.

Mest diskussion har uppstått kring reglerna för hur målvakten får ersättas av en extra utespelare. Förändringarna har testats i två ungdoms-VM på herrsidan.

Taktik vid utvisning

Hittills har en utespelare som ersatt målvakten varit tvungen att ha en speciell väst, som även rätt att agera som målvakt vid behov.

Den möjligheten har på senare år använts allt oftare som ett taktiskt drag när det egna laget har en spelare utvisad. På det sättet kan man ha sex spelare i anfall, som vanligt – och lämna det egna målet tomt. Med möjlighet för den västklädda spelaren att rusa dit och rädda. Så har damlandslaget ofta gjort.

Enligt den regelskrivning som nu testats kan målvakten i stället bytas mot vilken utespelare som helst, utan väst. Men om man gör så, får den inbytta spelaren inte heller vara i den egna målgården. I stället kan det bli snabba byten mellan målvakt och utespelare i försvar respektive anfall.

– Tråkigt för våra utespelare att inte få stå i mål. De har skött sig ganska bra där, säger landslagsmålvakten Johanna Bundsen lite skälmskt.

Om regeln beslutas, får man snabbt börja träna på de situationer som kan uppstå.

– Det kan bli så att målvakterna måste vara mer alerta, ungefär som en hockeymålvakt, "ska jag byta eller inte?", säger förbundskapten Thomas Sivertsson, som nu presenterat sin VM-trupp.

Siktar mot medalj

Med i truppen finns storskytten Linnea Torstenson, som för några veckor sedan genomgick en mindre knäoperation. Hennes rehabilitering går som förväntat.

Sverige tog EM-brons förra året, och siktar mot medalj även i VM.

– Vi kan vara med däruppe. Men det kan 10–12 andra lag också, säger Thomas Sivertsson.