Fakta: Programmet i Tour de Ski

Tisdag, Oberstdorf, Tyskland: Sprint (k), damer och herrar.

Onsdag, Oberstdorf: Damer 10 km (k), herrar 15 km (k).

Fredag, Toblach, Italien: Damer 5 km (f), herrar 10 m (f).

Lördag, Val di Fiemme, Italien: Damer 10 km (k), herrar 15 km (k).

Söndag, Val di Fiemme: Jaktstart, avslutningen uppför alpinbacken Alpe Cermis, damer 9 km (f), herrar 9 km (f).

Fakta: Ställningen i Tour de Ski

Damer: 1) Ingvild Flugstad Østberg, Norge, 2) Therese Johaug, do, +0.14, 3) Heidi Weng, do, +2.13, 4) Charlotte Kalla, Sverige, +2.46, 5) Anne Kyllönen, Finland, +2.52. Övriga svenskor: 13) Ida Ingemarsdotter, +4.33, 14) Stina Nilsson, +4.34, 19) Anna Haag +4.51, 25) Maria Rydqvist +5.24, 41) Emma Wikén +7.18, 49) Evelina Settlin +7.55, 53) Hanna Falk +8.08.

Herrar: 1) Martin Johnsrud Sundby, Norge, 2) Petter Northug, do, +1.30, 3) Finn Hågen Krogh, do, +2.00, 4) Sergej Ustjugov, Ryssland, +2.05, 5) Sjur Röthe, Norge, +2.07. Svenskarna: 27) Simon Andersson +5.14, 39) Emil Jönsson +6.46, 47) Oskar Svensson +7.48, 48) Jens Burman +7.55, 79) Carl Quicklund +14.08.

Ida Ingemarsdotter är skidveteranen som levererar år efter år. Sju medaljer på de fyra senaste mästerskapen är glimrande bevis.

I år är det inget mästerskap – men 30-åringen från Sveg är starkare än någonsin förr. Anledningen kan delvis tillskrivas tiden med vänsterhanden i gipspaket efter en vurpa i början på juni.

– När man blir skadad får man titta på vad det är i träningspaketet man kan göra. Det blir lite mer specifikt inriktat på de saker som går att utföra. Jag har lagt ner mycket tid i gymmet. Och jag har blivit mycket stabilare i min åkning, säger hon.

Bra prologbesked

Ingemarsdotter har åkt starkt tidigare i vinter, men oflyt och felval gjorde att hon inte nådde pallen förrän hon blev tvåa i premiären i Tour de Ski.

– Det har känts bra hela vägen. I prologerna har jag lyckats hålla mig topp tio och det brukar vara ett tecken på att man är i skaplig form.

Den inledande toursprinten gick i fristil på hög höjd – på tisdagen väntar klassisk stil på lågland.

– Vi är inte vana vid det här vädret heller, säger Ingemarsdotter när hon före ett träningspass blickar ut över den täta blötsnön som faller över Oberstdorf.

Ingemarsdotter är långt från de toppade norskorna i toursammandraget. Men efter hennes andraplats i premiären väntar en ny sprintchans. Och en ny pallplats är i sikte.

För fyra år sedan blev hon finalfemma i samma toursprint.

– Jag hade väl hoppats kunna bita i lite mer på 15 klassiskt. Det var en tuff dag på jobbet, men jag höll ändå ihop det.

Vill högre upp

– Jag tackar väl inte nej om jag kan ta mig upp till topp tio i totalen. Skulle jag vara det på söndag kan jag säga att jag är riktigt nöjd med min tour. Jag har varit med ända uppför Alpe Cermis en gång tidigare.

Ingemarsdotter är på 13:e plats efter tre etapper. Stina Nilsson var bara placeringen och sekunden efter Ingemarsdotter i mål efter en fin forcering på tredje etappens halvmilsjakt. Och hon var mer nöjd efter det loppet än med finalplatsen i den inledande sprinten.

– Det var solklart min bästa dag i går. Jag hade en mycket bättre känsla, säger Nilsson.