Fakta: Den ryska friidrottsskandalen

I ett program i den tyska tv-kanalen ARD , i december 2014, anklagades rysk friidrott för systematisk dopning av den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen. Den internationella antidopningsorganisationen Wada startar kort därefter en utredning.

I november 2015 presenterade Wada sin utredning och Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stängde av rysk friidrott för systematisk dopning. Enligt rapporten förstörde 1 400 dopningsprover för att dölja spår inför Wadas utredning.

Beslut om de ryska friidrottarna få ställa upp i OS i augusti väntas komma inom kort.

I den andra delen av Wadas rapport slogs fast att IAAF:s förre ordförande Lamine Diack omgett sig av en korrupt inre krets som organiserat bland annat mörkläggning av dopning och ägnat sig åt utpressning. Diack har även erkänt för fransk polis att han tagit emot mutor för att dölja positiva dopningsprov. Hans son, Papa Massata Diack, samt den ryske friidrottstränaren Valentin Balachnitjev har stängts av på livstid av IAAF.

Stepanov intervjuades tillsammans med sin hustru, tidigare 800-meterslöparen Julia Stepanova, som själv tidigare stängts av för dopning, i det amerikanska tv-programmet "60 minutes".

Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen men som nu flytt till USA, hävdar att fyra ryska guldmedaljörer i vinter-OS 2014 dopade sig. Han säger att han fått uppgifterna från Grigorij Rodtjenkov, tidigare chef för det skandalomsusade ryska dopningslaboratoriet. Och han har allt – 15 timmars samtal – inspelat på band.

Agenter i Sotji

I intervjun säger Stepanov att Rodtjenkov talat om för honom att agenter från ryska säkerhetstjänsten FSB arbetade som dopningskontrollanter under Sotji-OS, och att FSB försökte kontrollera varje steg i antidopnings-processen.

"Wada har sett CBS-programmet '60 minutes' som avslöjade nya och mycket besvärande anklagelser angående rysk dopning. Vi kommer att undersöka dessa utan dröjsmål", skriver Internationella antidopningsbyrån Wadas talesperson Ben Nichols i ett mejl till Reuters.

Ryska friidrottare är avstängda från internationellt tävlande sedan Wada konstaterat att Ryssland ägnat sig åt systematisk, statsunderstödd dopning. Besked om de ska få ställa upp i OS i Rio de Janeiro i augusti väntas komma snart.

Bör inte få vara med

Travis Tygart, chef för USA:s antidopningsorganisation Usada, säger till "60 minutes" att avslöjandet om fusket i Sotji är "spiken i kistan" för rysk friidrott och att han inte tycker att Ryssland gjort tillräckligt mycket för att friidrottarna ska få vara med i sommar-OS.

– De bör inte få vara med på bekostnad av rena idrottare, säger Tygart, enligt AFP.

I CBS-programmet berättar Vitalij Stepanov att han skickade 200 mejl och 50 brev till Wada innan antidopningsbyrån startade en utredning.

Han övertalade bland annat sin hustru att i smyg spela in hur hon fick steroider av sin tränare. Hon spelade även i samtal där Marija Savinova, regerande olympisk mästare på 800 meter, erkänner att hon tagit preparat och hur hennes tränare hjälpte henne dölja det.