Fakta: Emma Dahlström

Född: 19 juli 1992.

Bor: Torsby.

Klubb: Hovfjället.

Gren: Slopestyle skidor.

Främsta meriter i slopestyle: 1:a X Games 2015, 1:a totalt världscupen 2015, 5:a OS 2014.

Säsongens resultat: Trea i världscuptävlingarna i Breckenridge och i Mammoth Mountain.

Fakta: X-Games

X-Games för vintersporter går i Aspen, Colorado, mellan 28 och 31 januari. Det är fjärde året i följd som tävlingarna går där.

Nytt för i år är att Oslo fått en X-Games-tävling som avgörs mellan 25 och 28 februari.

Grenar i Aspen: Slopestyle för skidor och snowboard, superpipe (stor halfpipe) för skidor och snowboard, big air för skidor och snowboard, skicross för skidor och monoskidor, snowboardcross (även för paraidrottare), snöskotercross och snöskoter freestyle (bana med hopp och trick). Freestylegrenen av snöskoter är tillbaka på programmet efter att ha varit borta två år efter Cales Moores dödsfall 2013.

Svenska deltagare: Emma Dahlström (slopestyle, skidor), Henrik Harlaut (slopestyle och big air, skidor), Anna Holmlund (skicross, skidor), Victor Öhling Norberg (skicross, skidor), Adam Renheim (snöskotercross), John Stenberg (snöskotercross), Sven Thorgren (slopestyle och big air, snowboard).

Segern i X-Games för ett år sedan, hennes första, kom överraskande för 23-åringen. Nu är hon den som alla jagar, för att hon vann i fjol och för att hon också vann världscupen förra året.

– Det känns väldigt spännande. Men för mig handlar det om att komma ner, att ställa ner ett åk som jag är nöjd med. Då kommer jag åka därifrån och vara nöjd med insatsen, säger hon i telefon från Mammoth Mountain i Kalifornien.

Inför avresan till Aspen var hon spänd på att se hur årets slopestylebana ska se ut.

– Om banan passar plockar jag fram några nya trick som jag filade på i höstas och som jag inte kört i på tävling tidigare.

Efter den första träningen i banan skriver hon på sin blogg att banan var mycket fin.

Starkare i vinter

Dahlström har varit med i två av tre världscuptävlingar hittills i vinter. Dahlström kom trea i båda, i Breckenridge före jul och i Mammoth Mountain den senaste helgen.

– Det har gått bra i år, även om det inte varit så mycket tävlande. Jag har fått mycket tid på snö och fått självförtroende i skidåkningen som jag inte haft tidigare, säger hon.

– Utvecklingen går åt rätt håll, skidåkningen är starkare, jag gör högre hopp och min trick sitter bättre.

Hedrande indbjudan

X-Games är vinterextremsporternas stora mästerskap, som av de flesta utövare rankas högre än VM och världscuper i respektive gren.

Emma Dahlström förklarar varför:

– Bara att få chansen att köra, det är bara åtta slopestyletjejer på skidor som är inbjudna. Det är hedrande att bli inbjuden. Och det är som extremsporternas Mecka, det är nära till de andra sporterna så man kan gå och kolla på dem. Det är bra stämning och de lyckas alltid få mycket publik.