Fakta: Vad sade Zlatan?

Ett urval av citat ur den uppmärksammade intervjun med Zlatan Ibrahimovic:

"Med all respekt för det damerna gör, de har gjort det fantastiskt bra, men du kan inte jämföra herrfotboll med damfotboll. Lägg ner det där, det är inte ens roligt. Det är ett dåligt skämt som inte ens går hem i Rosengård."

"Jag fick en fråga i somras om vem som är bäst, jag eller Lotta Schelin. Du skämtar med mig, va? Du skämtar med mig. Ska jag behöva svara där? Nu när jag slagit alla de här rekorden."

"Det är bättre att vi är på den linjen än att vi sänker hela hans värde för att jämföra honom med damernas individuella prestationer. De kan få en cykel med min autograf så blir det bra." (om debatten kring bilen som Anders Svensson fick, men som Therese Sjögran blev utan.)

Några dagar senare bad Zlatan Ibrahimovic delvis om ursäkt i sin app: "Det var inte min mening att trampa någon på tårna."

Källa: Expressen

Från början var även PSG:s svenskor Caroline Seger och Kosovare Asllani inbjudna till kungamötet på Parc des Princes, som inledde ett svenskt statsbesök i Frankrike i december 2014. Men i sista stund fick de beskedet att träffen var inställd.

Ibrahimovic fick dock träffa kung Carl Gustaf och drottning Silvia – och kungaparet fick träffa Zlatan. Det blev några handskakningar ute på gräsmattan, glada leenden och fotografering med ungdomar och varandra i olika konstellationer.

Krav från Zlatan

"Varför det blev så här låter vi vara osagt. Dock vill vi poängtera att det har ingenting att göra med vårt kungapar", hälsade Asllani via Twitter.

En kommande bok av två journalister på sporttidningen l'Équipe ger henne rätt. I "Ibra – grandeur nature", som Aftonbladet har fått läsa, skriver författarna Damien Degorre och Arnaud Hermant att Ibrahimovic krävde att svenskorna skulle strykas från besöket. Annars skulle han inte komma.

Anledningen som anges är kopplad till Zlatan Ibrahimovics raljanta uttalande efter fotbollsgalan 2013, där Anders Svensson belönades med en bil efter att ha slagit rekordet för flest spelade herrlandskamper. Therese Sjögran, med fler spelade matcher, fick ingenting.

– De kan få en cykel med min autograf så blir det bra, sade Zlatan Ibrahimovic till Expressen.

Inga applåder

Kommentaren fick hård kritik, inte minst från flera av stjärnorna i det svenska damlandslaget, bland andra Caroline Seger.

När Ibrahimovic året därpå, i november 2014, återigen belönades med en guldboll på fotbollsgalan noterade han enligt boken hur varken Caroline Seger eller Kosovare Asllani applåderade. Några veckor senare fick de inte vara med när kungaparet besökte Paris Saint-Germain.