Nykomlingarnas premiärsäsonger

Så här har det gått för nykomlingarna i allsvenskan de senaste fem åren:

2011: Norrköping på 13:e plats. Syrianska kvar efter kval.

2012: Åtvidaberg på 8:e plats. Sundsvall åkte ut efter kval.

2013: Öster åkte ut. Brommapojkarna 13:e. Halmstad kvar efter kval.

2014: Falkenberg 13:e. Örebro 6:a.

2015: Hammarby 10:a. Sundsvall 12:a. (En omgång återstår 2015).

De flesta allsvenska nykomlingar har svårt att bli ett stabilt, etablerat lag i högsta serien. Satsningar måste göras – men det får samtidigt inte kosta för mycket.

– Vi sysslar med professionell idrott och ju högre man når desto dyrare blir verksamheten. Kraven ökar generellt, både på spelartruppen och klubborganisationen. Visst finns det fällor som vi i J-Södra – och i Östersund också för den delen – kan gå i. Många kommer att säga "nu måste vi det och nu måste vi det", men det gäller att ha en viss försiktighet i sin satsning, säger Lars-Åke Lagrell, som var förbundsbas 1991–2012.

Samarbete A och O

Lagrell är förstås medveten om den ekonomiska verklighet många föreningar brottas med, men anser att utvecklingen ändå går åt rätt håll.

– Allt är inte svart. Ta bara tv-intäkterna, de har betytt väldigt mycket för klubbarna. Dessutom finns ju numera elitlicenskravet som innebär att klubbarna måste ha ett eget positivt kapital. Det är en värdefull regulator, säger Lars-Åke Lagrell.

För att lyckas bli en allsvensk klubb är det dock andra faktorer som spelar in.

– A och O är samverkan mellan alla parter. Vill Jönköping ha en allsvensk klubb inte bara nästa år utan också om fyra-fem år då måste både kommun och näringsliv ställa upp. Det är en absolut nödvändighet, säger Lars-Åke Lagrell.

Jönköping spelade senast i allsvenskan 1969.

För Östersund blir det första gången.

Och det kommer att ske med stor entusiasm.

Viktig säljavdelning

Klubbens ordförande Daniel Kindberg ser hellre möjligheterna än problemen.

TT: Vad blir största utmaningen?

– Jag hoppas att klubbens stora hjältar nästa säsong blir vår nya säljavdelning som ska se till att klubbens omsättning ska stiga från 30 till 65 miljoner kronor. I Östersund finns ingen erfarenhet av lagsport på elitnivå, så vi är ute på obanad väg, både klubben, näringslivet och kommunen. Men det är faktiskt en härlig utmaning, säger Daniel Kindberg, som gör jämförelser med hur hockeyklubbar på elitnivå lyckats.

– Örnsköldsvik är en mindre stad än Östersund, men där omsätter Modo 140 miljoner kronor. Ingen ska inbilla mig att företagarna i Jämtland är snålare än i Ångermanland. Det ankommer på oss att vara skickliga nog att sälja in oss och hitta bra vägar att kommunicera med näringsliv och kommun, säger Daniel Kindberg.