Fakta: Svenskar i Prix d’Amerique

Det lutar åt två svensktränade hästar och två svenska kuskar i årets Prix d’Amerique som körs på Vincennes 31 januari.

Mosaique Face – Lutfi Kolgjini. En av Sveriges bästa i fjol och en kandidat till titeln årets häst. Har dock inte visat någon toppform i sina två starter på Vincennes i vinter.

Oasis Bi – kusk ej klar. Underskattad men gör sällan ett dåligt lopp. Fullföljde starkt som trea i Prix de Belgique. Tränaren Stefan Pettersson har gjort ett strongt jobb. Trolig PDA-kusk: Pierre Vercruysse.

Timoko – Björn Goop. Den svenske toppkusken trivs ypperligt bakom en av Frankrikes bästa hästar. Genrepade med lätt seger i Prix du Bourgogne för två veckor sedan. Outsider.

Lionel – Örjan Kihlström. Norskfödd häst, fransk tränare (Fabrice Souloy) och svensk kusk. Kihlström körde ett lugnt lopp i Prix de Belgique men gillade hästen. Kan överraska.

Segern i genrepet inför Prix d’Amerique gick till Bold Eagle, körd av Franck Nivard. Det var 20:e vinsten i 23:e starten och femåringen har blivit stor stjärna hemma i Frankrike. Intresset är enormt och Vincennes-banan var fylld av supportrar.

Nivard körde ett perfekt lopp i tredjepar utvändigt. Han kunde vänta med attacken till utgången av sista sväng. Bold Eagle flög fram över upploppet och vann med några längder före Voltigeur de Myrt.

– Hästen var minst lika bra som tidigare. Jag tror att jag sitter bakom vinnaren i Prix d’Amerique, sade Franck Nivard sedan Bold Eagle vunnit enkelt på 1.13,6.

Oasis Bi fick ett perfekt lopp i rygg på ledande Voltigeur de Myrt och hängde med fint till bronsplatsen.

– Jag är jättenöjd med prestationen. Björn (Goop) körde ett snällt och bra lopp och hästen visade att han klarar lång distans. Vi var ju inte helt säkra på det. Han hade ju inte startat på tre månader och kommer att vara ännu bättre i nästa start om två veckor, sade glade Mantorpstränaren Stefan Pettersson.

Mosaique Face fick ett invändigt lopp av Lutfi Kolgjini, men orkade inte på upploppet.

– Han låg på för hårt i det låga tempot och det går inte på Vincennes. Han blev trött. Men i Prix d’Amerique blir det tempo och då kommer ni att få se en annan och betydligt bättre Mosaique Face.

Fakta är att Mosaique Face endast tjänat 3 600 euro, cirka 32 000 kronor, på sju starter i Paris.