Hammarbys försäsong har störts av usla träningsförhållanden med ett mycket begränsat antal ispass. Och när det var dags för hemmapremiär i oktober var isen på Zinkensdamm så dålig att den inte höll för spel.

Men när seriespelet väl kom igång har Hammarby visat att laget kan bli att räkna med. Sandviken kom till kvällens match med fyra segrar på fem omgångar. Men vårens SM-finalist hade förtvivlat svårt att tränga genom den kompakta gröna försvarsmuren på andra sidan.

Hemmaback allvarligt skadad

Så fort gästrikarna erövrat bollen såg Hammarbyspelarna till att sluta leden. Detta trots att försvarsspelaren Carl-Johan Rutqvist utgick skadad tidigt i första halvleken. Hammarbybacken föll illa över sargen och enligt den första rapporten drabbades han av punkterad lunga och flera brutna revben.

Rutqvists lagkamrater lyckades dock hålla kontroll på Sandvikens anfallsess Christoffer Edlund och Erik Pettersson, etta och tvåa i elitseriens skytteliga inför sjätte omgången. Även om just Pettersson utjämnade till 1–1 en dryg halvtimme in på den första halvleken.

Men det var hemmalaget som gick till halvtidsvila i ledning med 3–1 efter två mål av Misja Pasjkin.

Och när Hammarbys lagkapten Ulf Einarsson sköt 4–2 i 56:e minuten såg hemmalaget ut att kontrollera matchen.

Då slog Sandvikens Patrik Nilsson till två gånger. Först i 64:e minuten. Och en och en halv minut senare var det kvitterat.

Hemmalaget återtog dock ledningen fyra minuter senare genom Robin Sundin, ett överläge som varade i blott 45 sekunder innan Linus Forslund utjämnade.

Och tolv minuter före full tid fick så Sandvikens landslagsanfallare Christoffer Edlund äntligen utrymme, något som han utnyttjade genom att ta ner en lyrboll och placera in 6–5.

Men i slutskedet drabbades bortalaget av två utvisningar och sex minuter in på tilläggstiden slog Einarsson till med sitt andra mål för aftonen.

– I första halvlek var vi riktigt bra, men vi orkade inte riktigt hålla emot hela matchen och det utnyttjar ett lag som Sandviken. Men vi har något att bygga på och kommer att bli bättre längre fram på säsongen, sade Einarsson.

Sandviken ny serieledare

I och med att Villa-Lidköping förlorade hemma mot Edsbyn med 1–3, östgötalagets första förlust för säsongen, räckte Sandvikens poäng till serieledning.

Västerås är kvar på tredje plats efter 10–2 borta mot Gripen, som är enda lag i elitseriebandyn utan poäng.

Hammarby är nia, men har bara tre poäng upp till täten.