Fakta: Ryska dopningsskandalen

2014

3 december: I ett program i den tyska tv-kanalen ARD anklagas rysk friidrott för systematisk dopning. Bland annat pekas ordföranden i ryska friidrottsförbundet, Valentin Balachnitjev, ut av den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen. Den internationella antidopningsorganisationen Wada startar kort därefter en utredning.

2015

1 augusti: ARD sänder en dokumentär där dopningsexperter analyserar uppgifter från en databas med 12 000 blodvärden från 5 000 friidrottare från hela världen. 55 guldmedaljörer i OS och VM mellan 2001 och 2012 utpekas som dopningsmisstänkta. Även Sunday Times publicerar uppgifterna.

7 augusti: Wada meddelar att en utredning gällande de nya dopningsanklagelserna, inte bara ryska, inom friidrotten ska påbörjas.

5 november: Sex ryska friidrottare ska ha utpressats för att deras dopningsförseelser skulle tystas ner, enligt uppgifter från Wada.

9 november: Wada rapporterar om korruption och manipulation av antidopningsarbetet inom rysk friidrott.

10 november: Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet, som enligt rapporten har förstört 1 400 dopningsprover för att dölja spår inför Wadas utredning.

13 november: Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stänger tills vidare av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

18 november: Wada stänger av Rysslands antidopningsorganisation Rusada.

2016

11 januari: IAAF:s arbetsgrupp besöker Moskva.

14 januari: Wadas andra rapport om missförhållanden gällande ryskt antidopningsarbete presenteras.

11 mars: IAAF:s arbetsgrupp konstaterar att mycket arbete återstår innan ryskt antidopningsarbete motsvarar kraven. Ryssland ges möjlighet att rätta till dessa missförhållanden i tid för sommarens EM och OS. IAAF ska hålla ett extra styrelsesammanträde i juni.

17 juni: IAAF:s styrelse sammanträder i Wien, där arbetsgruppen lägger fram ytterligare en rapport. Beslut tas om att stänga ute ryska friidrottare i OS.

18 juli: Wada rapporterar att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015.

19 juli: IOK håller krismöte och meddelar att organisationen undersöker möjligheterna att helt stänga av Ryssland från OS i Rio de Janeiro. Dessutom kommer IOK att analysera samtliga dopningsprov från ryska idrottare i vinter-OS i Sotji på nytt. De olympiska vinterförbunden uppmanas att ställa in eller inte lägga större tävlingar i Ryssland. IOK sanktionerar inte heller Europeiska spelen i Ryssland som enligt tidigare beslut ska genomföras 2019.

IOK inväntar torsdagens besked från idrottens skiljedomstol Cas, huruvida det är juridiskt hållbart med kollektiva avstängningar, och samlas därefter för ett nytt möte på söndag. Gunilla Lindberg, generalsekreterare i Sveriges olympiska kommitté (SOK), kan inte säga om Ryssland stoppas från OS i Rio om Cas "ger grönt ljus".

– Det är ingen idé att spekulera. Jag kan inte säga något i förväg. Vi vill ta reda på vilka möjligheter som finns. Jag är ingen advokat och vet inte om det rent juridiskt går att straffa någon som inte har bevisats varit dopad. Om Cas säger att det inte går är det ingen idé att vi fattar ett sådant beslut, säger Lindberg till TT.

Tisdagens krismöte varade i över tre timmar.

– Alla är chockerade över rapporten. Det här är sorgligt och förskräckligt, säger Gunilla Lindberg.

"Tuffa beslut"

Det var på måndagen som den internationella antidopningsorganisationen Wada presenterade en rapport som visade att Rysslands regering och säkerhetstjänst beordrat och mörkat rysk dopning inför och i samband med att landet arrangerat friidrotts-VM 2013, vinter-OS året därpå och sim-VM i fjol.

Utöver beslutet att undersöka möjligheterna att helt stänga av Ryssland från OS i Rio de Janeiro kommer IOK att analysera samtliga dopningsprov från ryska idrottare i vinter-OS i Sotji på nytt. Dessutom uppmanar IOK de olympiska vinterförbunden att ställa in eller inte lägga större tävlingar i Ryssland, till exempel VM och världscuper. Bland de planerade tävlingarna som kan påverkas återfinns bland andra världscupavslutningen i längdskidor i Tiumen i mars nästa år. IOK sanktionerar inte heller Europeiska spelen i Ryssland som enligt tidigare beslut ska genomföras 2019.

– Jag tycker att det är ganska tuffa beslut. Vi fick rapporten i går kväll och har vidtagit de åtgärder vi har kunnat. Sedan äger vi ju inte förbunden, säger Gunilla Lindberg.

Mutko nekar

IOK har gett Wada-utredaren Richard McLaren i uppdrag att fortsätta sin undersökning, i syfte att få fram fler namn.

– Det har varit kort om tid, säger Lindberg.

Samtliga ledare som i rapporten anklagas för inblandning i skandalen, däribland idrottsministern Vitalij Mutko, kommer att nekas ackreditering till OS i Rio.

– Jag säger det igen: det förekommer inte någon statssanktionerad dopning i Ryssland, säger Mutko i en kommentar till IOK:s besked, enligt nyhetsbyrån Interfax.