Fakta: Så reser landslagsledarna

Peter Popovic åker till NHL den 11–17 november och ser matcherna Ottawa–Vancouver, Detroit–San Jose, Tampa Bay–Florida, Chicago–Calgary och NY Islanders–Arizona.

Rikard Grönborg åker till Nordamerika 12–22 november och ser NY Rangers–Toronto, Ottawa–Detroit, Detroit–Washington, Columbus–San Jose samt juniormatcherna Massachusetts–Merrimac, Boston University–Providence, Barrie–Sudbury och Miami–Nebraska-Omaha.

Johan Garpenlöv åker till NHL 4–11 december och ser Detroit–Nashville, Vancouver–Buffalo, St Louis–Arizona, Colorado–Pittsburgh, Florida–Washington.

Landslagsledningen denna säsong:

Förbundskapten: Pär Mårts. Assisterande: Peter Popovic och Rikard Grönborg (efter JVM).

Landslagsledningen nästa säsong:

Förbundskapten: Grönborg. Assisterande: Popovic och Johan Garpenlöv.

Förbundskaptenen inledde i och med storsegern över Tjeckien (6–2) i torsdags kväll sin sjätte och sista säsong som huvudansvarig för Tre Kronor.

På fredagen reste laget till Helsingfors för att jaga slutsegern i Karjalaturneringen där de två återstående matcherna spelas, mot Ryssland på lördagen och Finland på söndag.

Ett viktigt steg på vägen mot VM i Ryssland i maj där Mårts hoppas sätta en gyllene slutpunkt.

Med sig i Helsingfors har hanassisterande förbundskaptenen Peter Popovic. Till VM förstärks också ledarteamet, som vanligt, med ytterligare en assisterande tränare i Rikard Grönborg, förbundskapten för juniorlandslaget och redan klar som Mårts efterträdare i Tre Kronor nästa säsong.

Scoutar i NHL

Redan nästa vecka börjar Popovic och Grönborg att fokusera på tiden efter Mårts då de åker till Nordamerika för att scouta inför World Cup.

I december åker dessutom Johan Garpenlöv, assisterande Tre Kronor-tränare från och med nästa säsong, över Atlanten av samma anledning.

Låter det snurrigt?

Kanske det, men den här säsongen handlar om ett sammelsurium av olika fokus. Trots att World Cup spelas först i september nästa år måste samtliga lag presentera stommen i sina trupper – 14 utespelare och två målvakter – senast den 1 mars.

Grönborg har dessutom sin stora uppgift i årsskiftet då han ska försöka ta Juniorkronorna till guld i JVM i Helsingfors. Hans scoutingresa nästa vecka handlar både om JVM och World Cup.

Och VM.

"Poppe" röd tråd

Peter Popovic blir den röda tråden mellan den gamla och nya landslagsledningen då han fortsätter också nästa säsong. Han tror inte att alla olika fokus ska bli något problem, men påpekar ändå:

– Det gäller att inte glömma VM så att det bara blir fokus på World Cup. Vi vill ju ha ett bra resultat i VM och ett bra avslut med Pelle innan vi går vidare.

Mårts har pratat ihop sig med Grönborg:

– Jag känner inte att vi drar i och förstör för varandra. Ett antal av World Cup-spelarna kommer kanske att kunna spela VM också. Vi får göra det här ihop och inte var och en för sig. Det är mitt jobb att se till att vi har fokus på det vi gör.

Mårts kommer att vänta med sina NHL-resor, eventuellt blir det två, till i vår då det är enklare att se vilka spelare som kan missa Stanley Cup-slutspelet.

Han säger att det inte känns vemodigt att det snart är slut:

– Jag känner mig glad, pigg och energifull. Det är skitkul och jag trivs verkligen ihop med spelarna och ledarna. För mig är det också starten på något nytt och det behöver inte vara dåligt.