Fem kilometer fristil. Som upplagt för Charlotte Kalla.

Men på lördagen fick hon en lektion av Therese Johaug. Norskan vann och med hela 17,6 sekunder före Kalla – duellen mellan dem ser ut att vara avgjord redan före den klassiska milens jakt på söndagen. Att Kalla föll i sista uppförsbacken spelade mindre roll. Avståndet till Johaug var ändå mycket stort, för stort.

– Det är ju så långt upp, säger Kalla uppgivet efter loppet.

Även om Kalla tycker att 2,5-kilometersslingan som ska köras fyra varv på söndagen passar henne utmärkt, så gäller det inte minst lika hög grad Therese Johaug.

– Det blir svårt ta in det på Therese, hon är världens bästa åkare i klassiskt och det är en bana som passar henne. Jag hade behövt ha de där 17 sekunderna, säger Kalla.

Så i stället för en kamp med norskan får Kalla sikta in sig på en pallplats och kanske bli tvåa som i hennes bästa insats i minitouren i Ruka för två år sedan.

Tätt i toppen

I sammandraget har Kalla 15,5 sekunder upp till Johaug och ytterligare fyra åkare framför sig i den klassiska jakten. Norskorna Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng, samt lagkompisarna Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson. Bakom Kalla ligger ytterligare tre norskor.

Ida Ingemarsdotter var skrällen. Den rutinerade sprintspecialisten har ju många gånger visat i stafetter att hon behärskar halvmilar väl. Men hon har aldrig gjort ett så starkt distanslopp. Stjärnan från Sveg hade Johaug drygt 25 sekunder före sig och Kalla åtta – men med sex tiondelars marginal knep hon pallplatsen före Heidi Weng.

– Jag hade ingen superkänsla, försökte bara komma in i åkningen i början. När jag låg fyra sekunder efter vid sista vändningen tänkte jag att det kunde räcka till topp-tio kanske, säger hon.

Ingemarsdotter åkte till och med en sekund fortare än Johaug de sista två kilometerna. En avslutning som bar ända till pallen.

– När jag åkte ikapp Jennie Öberg kände jag att jag hade tryck kvar i plattåkningen och försökte gå hårt.

Som en slänggunga

Om den milslånga jakten på söndagen säger hon:

– Banan är som en slänggunga upp och ner, så det gäller att vara klok på vägen upp och hålla fart uppe vid vändningarna.

Det är upplagt för klungåkning i jaktstarten och Stina Nilsson får en ny chans att visa att även hon tagit steg i distanslopp. Nilsson var nia på halva distansen och har bara drygt fem sekunder upp till fyran Ingemarsdotter i sammandraget.

– Få se, jo jag har ju tävlat tre dagar i rad förut. Det ska bli kul, sade Nilsson.