Fakta: Nykomlingarna i damallsvenskan

Djurgårdens IF FF

Bildades: 1891, damsektionen 1979. 2003 gick Älvsjö AIK och Djurgårdens IF:s damlag ihop. 2013 blev laget en sektion i Djurgårdens IF FF.

Hemmaarena: Stockholms Stadion, publikkapacitet 14 000.

Meriter: 20 damallsvenska säsonger. SM-guld 2003 och 2004, Svenska cupen-guld 2000, 2004, 2005. Champions League-silver 2005.

Tränare: Yvonne Ekroth, ny.

Premiär: Eskilstuna (b) på söndag.

Kvarnsvedens IK

Bildades 1962.

Hemmaarena: Ljungbergsplanen i Borlänge (dispens till och med 31 maj), publikkapacitet 1 400.

Meriter: Har spelat i elitettan sedan serien startade 2013. Vann elitettan 2015, säkrade damallsvenskt avancemang den 12 september.

Tränare: Jonas Björkgren, sedan 2015.

Premiär: Vittsjö (h) på söndag.

Det finns många olikheter mellan nykomlingarna – storstad kontra mindre stad, storklubb kontra mindre klubb, stor allsvensk rutin kontra ingen allsvensk rutin.

Och så truppernas sammansättning.

Nästan hälften av spelarna i 20-mannatruppen i Djurgården, som är tillbaka i damallsvenskan efter tre år i elitettan, är nya.

– Utmaningen för oss tränare är att se till att det blir en bra mix mellan dem som är kvar och som inte har så stor allsvensk rutin, och de nya mer rutinerade, säger den nya tränaren Yvonne Ekroth.

– Jag tror att alla i laget kan känna sig stärkta av att få in allsvensk rutin, spelare med bra karaktärer som gärna vill dela med sig av sina erfarenheter.

Bland förstärkningarna finns den svenska landslagsmittfältaren Emilia Appelqvist, den finländska landslagsmittfältaren Annika Kukkonen, den isländska målvakten Gudbjörg Gunnarsdottir och den tyska mittfältaren Katrin Schmidt.

Styrka ha samma lag

Kvarnsveden gör tvärtom och satsar på samma lag som i fjol. Dessutom har man plockat in fyra spelare från elitettan.

– Har man inte råd att gå på startspelare i damallsvenskan tar vi hellre duktiga elitettanspelare som vi vet passar in i gruppen, säger tränaren Jonas Björkgren.

Lagkaptenen Denise Sundberg säger att det är en styrka att ha samma lag som förra året.

– Vi känner varandra, vi kan varandras styrkor och vet hur vi ska jobba tillsammans, säger hon.

Chawinga i nyckelroll

Borlänge-klubben Kvarnsveden gick fram som en ångvält i elitettan i fjol och säkrade avancemanget redan i mitten av september. Det främsta skälet till att det gick så bra är Tabitha Chawinga, från Malawi, som gjorde 43 mål på 26 matcher.

– Hon är jättebra. Jag tror inte att alla riktigt förstår hur bra hon är förrän man stött på henne på planen, säger Sundberg.

Även om Chawinga kanske inte får lika lätt att göra mål i damallsvenskan kommer hon att ha en nyckelroll i Kvarnsveden.

– När man som nykomling kommer att vara nedpressad i bortamatcherna är det skönt att ha den möjligheten att lägga en längre boll på en spelare som sysselsätter många spelare i motståndarlaget, säger Björkgren.