Fakta: Sveriges trupp i inomhus-VM

Lovisa Lindh, 800 meter.

Sarah Lahti, 1 500 meter.

Khaddi Sagnia, längd.

Erika Kinsey, höjd.

Sofie Skoog, höjd.

Odain Rose, 60 meter.

Andreas Kramer, 800 meter.

Petter Olson, sjukamp.

Petter Olson, 25, stukade foten rejält i början av sommaren och kunde inte tävla igen förrän i Tallinn i februari. Resultatet i den sjukampen – 5 837 poäng och bara 67 poäng från det personliga rekordet – räckte för att få en plats i inomhus-VM i Portland.

"Vara på hugget"

Där väntar bara tio konkurrenter – och Olson hoppas kunna överraska.

– Jag är ju på undre halvan, men det är några stycken som är inom räckhåll. Och sedan får man vara på hugget om det är någon av de bättre som missar lite. Det kommer nog vara ganska små marginaler för att nå fina placeringar, säger han inför sjukampen som inleds på fredag.

– Drömmen är att sätta ett stort "pers". I inomhus-EM förra året är jag nöjd med resultatet (åtta), det var ett stort steg för mig in i eliten. Men det var inte det där riktiga flytet som jag ser framför mig att jag vill ha.

Möter Eaton

I VM ställs Petter Olson för första gången mot amerikanska stjärnan och förebilden Ashton Eaton. Världsrekordhållaren, som är från Portland, är det stora affischnamnet inför friidrottsmästerskapet i hemstaden.

– Jag har inte ens träffat honom förut, jag har bara sett honom här på alla bilder. Det blir mycket fokus på mångkampen givetvis, och det tror jag kommer dra upp inspirationsnivån ännu mer. Och så kanske man kan hålla ett öga på honom lite ibland och se om man kan lära sig något nytt, säger Olson.

Kanske kan han lära sig något som tar honom till årets stora mål. I juni ska Olson göra en tiokamp på Teneriffa, där han ska försöka kvala in till EM i Amsterdam – och helst också OS i Rio de Janeiro.

– Det är det jag tänker på varje morgon när jag vaknar.