Fakta: Jonas Olsson

Född: 10 mars 1983.

Från: Landskrona.

Position: Mittback.

Klubbar: Landskrona Bois (2003-2005), NEC Nijmegen (2005-2008), West Bromwich (2008-).

Landslaget: 25 A-landskamper, 19 med U21.

Aktuell: Gör sin nionde säsong med West Bromwich i Premier League och är en av de svenska spelarna som spelat längst i England.

Fakta: Olsson om...

+ Premiären mot Crystal Palace: "Det är alltid lite osäkert var man står som lag och som individ, men den osäkerheten blir ändå mindre och mindre för varje år. Palace är alltid tufft där nere. Men det ska bli roligt, skönt att allvaret drar i gång och att försäsongen är slut. Just det blir skönare ju äldre man blir."

+ Köpfesten i Premier League: "Det är klart att man kan sätta det i relation till exempel sjuksköterskelöner och då är det ju helt sjukt. Samtidigt är det marknaden som styr och intresset ökar liksom intäkterna, och då är det också ofrånkomligt att inte löner och transfersummor ökar. Det är som det är med marknadsekonomi. Det blir lite som en bubbla där man tappar kontakten med verkligheten. Men det är ju inte verkligheten, det är fotbollen och det är kanske den största underhållningsindustrin i hela världen. Och det här är toppskiktet av den."

+ Sitt musikintresse: "Mitt umgänge har mest varit utanför fotbollen, har alltid trivts mer i det forumet. Sen har jag alltid älskat spelet och matcherna, men jag sätter mig inte och tittar på en match på kvällen. Då går jag hellre på konsert eller spelar gitarr. Jag växte upp med klassisk brittpop som Oasis och Blur. Det är kul med England och London, det finns alltid något nytt att upptäcka."

Det är inte första gången Jonas Olsson får prata om Zlatan Ibrahimovic sedan det stod klart att anfallaren kritat på för Manchester United.

– Många medier kommer till mig nu och ställer tjugo frågor om Zlatan, och en om mig, säger Jonas Olsson med ett leende.

Mittbacken har dock inga problem att prata om sin tidigare landslagskollega och vän. Och få vet ju faktiskt bättre än Jonas Olsson – som är en av de mest erfarna Premier League-svenskarna – vad som väntar Zlatan nu när ligan drar i gång.

En och annan har tvivlat på om den snart 35-årige Zlatans fysik kommer att hålla.

– De som pratar om det kan inte ha sett honom spela. Fysiskt sett är han ett praktexemplar. Det visade han ju i Community Shield, när han nickade in målet (i duell) mot Wes Morgan – som kanske är en av de starkaste mittbackarna i Premier League, säger Jonas Olsson och fortsätter:

– Tekniskt sett är han överlägsen de flesta anfallarna i ligan. Det som kommer att vara skillnad är kanske tempot, att det är ett lite mer böljande spel.

Inte en krona

TT: Kan det bli tufft medialt?

– Han är ju van vid det, han om någon kan hantera det. Sen att de värvat in Pogba för en miljard borde ju rimligen göra att trycket på Zlatan minskar, han har ju inte kostat en krona. Gör han bara hälften av det jag förväntar mig av honom så är han en bra värvning.

För Jonas Olsson blir mötet med Zlatan speciellt. De har spelat ihop i landslaget i sju år, men aldrig ställts mot varandra.

– Det ska bli jättekul, säger jag nu. Hoppas det är lika kul efteråt, säger Olsson med ett skratt.

– Nio år här, man har mött så duktiga forwards – Ronaldo, Agüero, Drogba, van Persie, så man är... inte avtrubbad direkt, men det blir ändå speciellt när det är Zlatan.

Messade om flytten

Innan Ibrahimovic skrev på för United messade han Jonas Olsson med lite frågor.

– Det var inget speciellt, mer som man gör om man ska byta liga och har en kompis som spelar i den ligan. Han kollade lite om landet och staden och så, säger Olsson som trivs bra i England, inte minst med tanke på den musikscen som erbjuds.

Han går in i den här säsongen med sin bästa säsong i karriären i ryggen. I ett nytt lagbygge med Jonny Evans från Manchester United och James Chester från Hull på Olssons position var konkurrensen tuffare än någonsin i fjol.

– Med det i åtanke fick jag vara ordinarie från oktober och jag fick vara frisk. Året före hade jag opererat min fot. Det var skönt att få bevisa att jag fortfarande håller på den nivån.

33 år gammal känner han fortfarande att han har bra driv, och i våras skrev han på för ytterligare ett år med West Bromwich.

– Jag trivs bra och klubben är en helt annan än den var för fem-sex år sedan. Det är kul att vara med på den resan, och få sätta sitt avtryck.

– Och det känns som att den här upplagan (av Premier League) blir mer intressant än på länge.

Biljetterna slut

En av anledningarna är självklart Zlatan.

– Man märker av intresset en hel del, inte minst från kompisar som vill komma över och kolla. Jag har fått lägga undan en hel del av mina biljetter till United-matchen.

TT: Är de slut?

– Ja.