Den 28-årige forwarden, nu i Salavat Julajev i KHL, har spelat två VM-turneringar i karriären, men inte varit med sedan Pär Mårts blev förbundskapten.

I våras tackade Omark nej med motiveringen att så många spelare hade fått ja i förväg och att det fanns för få platser att spela om.

Förhållandet mellan Omark och Mårts har varit komplicerat.

I oktober talade de ut och pucktrollaren togs med till Karjalaturneringen.

– Jag känner att jag är i bra form så jag vill gärna vara med och jag har siktet inställt på VM. Men det är november nu och det är i maj det är VM. Det är kul att vara med nu och förhoppningsvis blir det mer av det, sade Omark som säger att det inte är några "hard feelings" mellan de två.

Omark har öst in poäng under hösten och ligger fyra i KHL:s poängliga med 27 poäng på lika många matcher, 11 mål och 16 assist.

Briljant konstnummer

Han blev utsedd till bäste svensk mot Ryssland, inte så konstigt efter hans spektakulära 1–1-mål i början av den andra perioden.

I friläge, efter en bra passning från Dick Axelsson, drog han bak pucken, satte klubban mellan sina ben och sprättade in kvitteringen bakom en bortkollrad Vasilij Kosjetjkin i det ryska målet.

– Jag trodde "Dicken" skulle missa passet, att det inte skulle komma fram, sedan när jag tittar upp är målvakten en meter från mig. Då måste jag göra någonting, sade Omark.

Ett i raden av spektakulära mål genom karriären. Det är bara att skriva in hans namn på Youtube så rasslar det till med videoklipp på fantastiska Omarkmål.

Likgiltig kapten

Det sägs att alla älskar en artist. Det stämmer inte riktigt. När TT frågade Mårts vad han tyckte om målet svarade han:

– Det är ju mål, sedan hur man gör det är för mig likgiltigt. Bara den rullar över linjen.

Njet. Inga pluspoäng hos förbundskaptenen för det alltså.

Omark noterades också för en assistpoäng, spelade +2 i matchen och har tre poäng på två matcher.

Förlusten sved förstås för de blågula, även för Omark. Två bjudningar som gav ryska frilägen i slutet av andra perioden blev kostsamma och Ryssland gick från 2–2 till 4–2 på 54 sekunder.

Chansen till turneringsseger finns dock kvar inför sista dagen då Sverige möter Finland.

– Det är den roligaste matchen, förhoppningsvis blir det fullsatt. Det är bara att ladda om batterierna och gå för seger så får vi se hur långt det räcker, sade Omark.