Fakta: Tre Kronors World Cup-schema

4–11 september: Träningsläger i Göteborg. Två träningsmatcher mot Finland (Helsingfors 8 september och Göteborg 10 september).

14 september: Tre Kronor möter Europalaget i en träningsmatch i Washington.

17 september–1 oktober: World Cup i Toronto. Tre Kronor möter Ryssland (18 september), Finland (20 september) och Nordamerika U23 (21 september) i gruppspelet. I den andra gruppen spelar Kanada, USA, Tjeckien och Europalaget. Semifinaler (avgörs i en match) spelas 24 och 25 september. Finalserien, bäst av tre, spelas 27 och 29 september samt eventuellt 1 oktober.

Bara ett par dagar inför Tre Kronors samling inför World Cup spreds oroväckande bilder. Under en välgörenhetstävling i golf sågs Henrik Lundqvist ta sig för revbenen och verkade ha rejält ont.

Kort efter första ispasset i Scandinavium viftar han delvis bort frågan.

Skadan är ingen skada.

Men helt bra är det ändå inte.

– Det är muskulaturen runt revbenen som fick sig en bra törn när jag tog pucken vid sidan av skyddet. Den tog rätt på revbenen, säger han.

– Det är något som jag kommer att känna av. Det är stelt och ömt men jag har kollat upp det ganska noga, och bara att ha vetskapen om att det inte kan förvärras är bra.

"Bara smärta"

34-åringen tror inte att skadan ska påverka honom under förberedelserna i Göteborg, Helsingfors och Washington eller när det väl är dags för World Cup i Toronto.

– Det är bara smärta det handlar om och när man spelar är det inget som jag tänker på. Det är bara när man är kall och inte uppvärmd som det känns av, säger han.

– Och är man en dålig golfare så känns det ännu mer.

Henrik Lundqvist är därmed inställd på att vara delaktig i så mycket som möjligt fram till öppningsmatchen mot Ryssland den 18 september.

Hur många matcher han får inför turneringen bestäms tillsammans med förbundskapten Rikard Grönborg.

– Vi har pratat om det men jag låter Rikard berätta om det. Vi har i alla fall en plan. Sedan kan så klart saker hända som gör att den måste justeras, säger Lundqvist.

"Inte perfekt"

Grönborg:

– Vi har diskuterat saken, men inget är bestämt. Helst av allt vill vi få igång alla tre, så att alla har något att hålla i när vi väl går in i turneringen, säger han.

Hur upplägget än blir lär Henrik Lundqvist, Tre Kronors givne förstemålvakt, få mer speltid än Jacob Markström och Jhonas Enroth.

Och det är även något som han vill ha för att komma igång igen efter en lång tid utan matcher.

– Jag tror inte att det kommer stt vara perfekt de tre första matcherna men det är därför vi har träningsmatcherna. Det gör att vi kan justera saker. Personligen och som lag tror jag man behöver matcher för att få referenspunkter för att se vad man behöver jobba på, säger han.

TT Vilka bitar känner du måste bli bättre för dig?

– Allt.