Fakta: Så går Sverige till OS

Resterande matcher spelas onsdag 9 mars: Schweiz–Norge, Nederländerna–Sverige (båda 19.30).

Sverige står nu på sex poäng, Norge och Nederländerna på tre var och Schweiz på noll.

Gruppsegraren är klar för sommar-OS i Brasilien.

Sverige tar hand om OS-platsen om det blir kryss eller seger mot Nederländerna.

Hamnar alla tre topplagen på sex poäng görs en ny tabell med de berörda lagen där man först räknar poäng, målskillnad och sedan flest gjorda mål. Går det fortfarande inte att skilja lagen åt går man till den totala målskillnaden i samtliga matcher.

Fakta: Sveriges nollor

Sverige har inte släppt in ett mål efter VM i Kanada i 2015. Här är Sveriges landskamper:

Sverige–Moldavien, 3–0, 17 september 2015 (EM-kval).

Sverige–Polen, 3–0, 22 september 2015 (EM-kval).

Sverige–Danmark, 1–0, 27 oktober (EM-kval).

Sverige–Skottland, 6–0, 26 januari 2016 (träningslandskamp).

Sverige–Norge, 1–0, 2 mars (OS-kval).

Sverige–Schweiz, 1–0, 5 mars (OS-kval).

Fakta: Sveriges OS-facit

Bara Sveriges, USA:s och Brasiliens damlandslag har deltagit i samtliga sommar-OS sedan starten i Atlanta-OS 1996.

Sveriges facit:

Atlanta 1996: Ut i gruppspelet.

Sydney 2000: Ut i gruppspelet.

Aten 2004: Förlust i bronsmatchen.

Peking 2008: Ut i kvartsfinal.

London 2012: Ut i kvartsfinal.

Fotbolls-VM i Kanada var inte någon rolig historia för svensk del. Även om laget – med nöd och näppe – tog sig vidare från mästerskapets tuffaste grupp så stämde inte spelet och Sverige åkte ut med dunder och brak mot Tyskland i åttondelsfinalen.

Desto roligare är det pågående OS-kvalet, där Sverige har allt i egna händer. Seger eller kryss i den avslutande matchen mot Nederländerna och det blir Sverige som får åka till Brasilien för att spela fotboll i augusti.

Under hela tiden i Rotterdam har de svenska träningarna varit öppna för media, och startelvorna har varit lätta att utläsa redan dagarna före match.

– Jag tror de flesta förbundskaptenerna tycker att det inte är så bra att göra som jag gör. Men det finns ingenting att dölja. Sedan är frågan om vi ska göra så inför Holland.

Bryter mönster

– Det är hur spelarna mår som avgör och spelarna har ett stort självförtroende, vilket gör att de pallar med det här, säger Sundhage, som förutom attityden också har förändrat spelsystem sedan VM.

4–4–2 har blivit 4–3–3, vilket går stick i stäv med hur utvecklingen ser ut i övrigt i världen.

– Vi är lite motvalskärringar nu, för nu gör vi tvärt om mot alla andra. Om jag tittar mig om i världen, klubbfotboll som landslagsfotboll, så är den väldigt noga med sitt försvarsspel. Det blir inte så mycket anfall och inte så mycket mål längre. Vi skulle helst ha ett fartfyllt anfallsspel där vi bara går på och bryter de här mönstren.

Men trots anfallsviljan har båda de svenska OS-kvalmatcherna hittills slutat med knappa 1–0-segrar och fokus på försvarsspelet. Både mot Norge och mot Schweiz valde Sundhage dessutom att mot slutet byta ut en anfallare mot en extra mittback för att täppa till.

– Det kanske inte ser så vackert ut alla gånger, det kanske inte är min egen fotbollsfilosofi. Vi sätter in en fembackslinje för att hålla tätt. I bästa fall ska vi slippa det och sätta in en forward i stället och pressa ner motståndarna. Så har det inte blivit i någon av de här matcherna. Men vi finner en väg att vinna.

Många nollor

Efter VM har Sverige spelat sex matcher, vunnit samtliga och inte släppt in ett enda mål. Men i OS-kvalet har det etablerade anfallsspelet lyst med sin frånvaro och de svenska anfallarna har mest fått springa på långbollar som skickats upp mot motståndarnas straffområden.

Och – det skulle kunna få se ut så mot Nederländerna också.

Håller sig Sverige bara från att släppa in mål i den matchen också så blir det OS-spel.

– På kort sikt, ja. Men det håller ju inte om vi ska spela i ett OS. Men det går alldeles utmärkt att ha den taktiken mot Holland också, säger Sundhage.

TT: Att du funderar på att stänga träningen inför matchen mot Nederländerna, betyder det att vi kan vänta oss förändringar?

– Det kommer inte att bli samma startelva, det är säkert.