Fakta: Zikaviruset

Zikaviruset dök upp i Sydamerika i maj 2015 och har sedan dess spridit sig till minst 20 länder i Latinamerika och Karibien. De vanligaste symptomen är feber, ögoninflammation, ledvärk och utslag i uppemot en vecka. Många får inga symtom alls.

Den ursprungliga värden för viruset tros vara afrikanska apor.

Sjukdomen misstänks ligga bakom ett ökat antal missbildningar bland nyfödda barn sedan gravida kvinnor smittats.

Sjukdomen kan behandlas med antiinflammatoriska läkemedel men regelrätt behandling eller vaccin saknas.

Viruset är släkt med exempelvis dengueviruset och är döpt efter en skog i Uganda.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Arkansas hälsodepartement.

Brasilien är det land som drabbats hårdast av zikaviruset, som kan orsaka fosterskador hos gravida kvinnor, vilket skapar oro inför OS.

Australiens olympiska kommitté (AOC) säger i ett pressmeddelande att man "måste vara på det klara med riskerna för microfali hos nyfödda, om mamman smittas under graviditeten", enligt AFP.

Australiska aktiva och ledare måste använda myggmedel och bära långärmat om det finns risk att bli myggbiten under OS, och de måste stänga fönster och dörrar och ha luftkonditioneringen igång i OS-byn.

"Förhöjd risk"

SOK planerar inte att gå ut med liknande uppmaningar

– Det finns en förhöjd risk för gravida kvinnor, men det är inte så vanligt med gravida i OS-truppen även om det så klart kan förekomma, säger SOK:s sportchef Peter Reinebo till TT.

– Det viktiga är vi får ut den informationen så att ingen oroar sig i onödan.

Reinebo var nyligen i Rio de Janeiro och träffades företrädare för tävlingens medicinska kommitté. Zikaviruset var ett av ämnena som diskuterades.

– Jag är nöjd med svaren vi fick då. Vi är inte oroliga för viruset utan för ryktesspridningen om det, säger Reinebo.

Drabbar inte Sverige

I Sverige finns inga rekommendationer om att avstå från resor till drabbade länder, bland annat i Asien, Afrika och Sydamerika. Det finns heller ingen anledning att tro att viruset kommer att spridas i Sverige – myggorna som bär viruset finns inte här.

OS i Rio de Janeiro invigs den 5 augusti.