Fakta: OS-kvalet i handboll

EM i Polen är sista chansen för det svenska herrlandslaget att ordna en plats i OS-kvalet, eller en direktplats till OS i Rio de Janeiro. Två platser står på spel i EM.

Frankrike är direktkvalificerat till OS tack vare VM-guldet i Qatar. Blir Frankrike även Europamästare går den blivande EM-tvåan direkt till OS.

Polen, Spanien, Danmark, Kroatien, Tyskland och Slovenien är redan klara för OS-kval i kraft av placeringarna 3–8 vid VM i Qatar 2015.

Sveriges chanser är att antingen ta direktplatsen till OS som går till EM-vinnaren, eller vara ett av de två bästa icke-kvalklara lagen.

Nyckeln för svensk del blir att gå vidare till den andra gruppspelsrundan och samtidigt placera sig högre än några av de icke-kvalklara lagen Ungern, Ryssland och Montenegro på Sveriges halva – annars är OS-kvalplatsen borta.

Men även om det skulle lyckas kan Sverige gå miste om kvalplatsen, beroende på hur lagen på den andra halvan placerar sig.

OS-kvalet spelas 8–10 april spelas i tre grupper om fyra lag, och de två främsta i varje grupp går till OS.

Inte ens för en inbiten tabellräknare går det egentligen på förhand att räkna ut hur högt Sverige måste placera sig för att lägga vantarna på de en av de två OS-kvalplatserna som delas ut i EM.

– Jag vill inte säga att jag har bra koll. Vi har snackat lite om det, och spekulerat. Är det Island och Norge vi måste ha bakom oss? Eller? Jag vet inte, säger Niclas Ekberg.

Mellanrundan ett måste

Sanningen ligger någonstans runt att Sverige absolut minst måste ta sig vidare till den andra gruppspelsrundan för att ha en chans. Sex europeiska lag (Polen, Spanien, Danmark, Kroatien, Tyskland och Slovenien) knep OS-kvalplatser redan på VM i Qatar för ett år sedan och är utom tävlan. Dessutom är Frankrike redan klart för OS som världsmästare.

För Sverige gäller det att placera sig i anslutning till de lagen, men bättre än icke kvalklara lag som Ryssland, Ungern, Montenegro, Island, Norge, Kroatien och så vidare.

– Med det här laget är allting möjligt. Men vårt fokus måste vara här och nu. Börjar man tänka på det andra stör det nog bara fokuset och kan stjälpa oss i stället för att hjälpa, säger Ekberg.

"Njöt för lite"

27-åringen vann skytteligan i OS 2012, när Sverige tog sitt skrällartade silver. Ekberg vill gärna uppleva ett nytt olympiskt spel.

– Ska jag vara helt krass så njöt jag för lite. Man tog inte in tillräckligt. Som tur är var vi flitiga att fotografera, så man får lite påminnelse.

– Ett OS, det är svårt att ta sig dit men när man väl är där så har alla stora möjligheter för det är inte så många lag.