Fakta: OS-golfen

Efter 112 år är golf tillbaka på OS-programmet.

60 damer och 60 herrar deltar, herrturneringen avgörs 11–14 augusti och damturneringen 17–20 augusti.

Spelformatet är fyra rundor slaggolf (72 hål).

Världsstjärnor som tackat nej till OS är Adam Scott, Vijay Singh, Louis Oosthuizen och Charl Schwartzel.

Det blir fyra golfare och fem ledare som åker till Rio.

Det innebär att alla puttdoktorer, dietister, massörer, svingtränare och närspelscoacher måste bort – medan de mentala tränarna blir kvar.

Torsten Hansson vänder sig dock mot den titeln.

– Jag är en helhetscoach. Vad man än gör så utgår det från det mentala, det gäller både dig och mig och alla andra. Därför så jobbar jag som helhetscoach, och har gjort det med Henrik (Stenson) sedan 1993. Det är viktigt att man känner individen, säger Hanson.

Mer press

Anna Nordqvist valde också bort sina personliga tränare för att kunna ta med sig sin mentale tränare (han vill bli kallad så) Kent Lindahl.

Trots att det är 72 hål helt vanlig slaggolf, så behövs det något extra när pressen utifrån blir som störst.

– Jag vill fokusera på det jag vill påverka, på själva resan. Jag kan inte kravställa eller sätta så stor press på mig själv att jag måste ta medalj. Vi jobbar på att ha mer distans till det, säger Anna Nordqvist.

Annan trygghet nu

– Tidigare kände jag mer press, nu har jag en hel annan trygghet. Jag ska göra allt som står i min makt att konkurrera i toppen, men är medveten om att det inte kommer att definiera mig som person. Väldigt många gör det så otroligt seriöst, det kommer bli hets. Det är bara att låta folk göra sin grej.

Golfens OS-trupp består även av Katarina Vangdal (förbundskapten) samt coacherna Rickard Lindberg och Patrik Jonsson.

Henrik Stenson och Anna Nordqvist är uttagna spelare, dessutom ligger David Lingmerth och Pernilla Lindberg just nu på OS-plats.