Fakta: OS-uttagna svenskar

Brottning: Jenny Fransson, Johanna Mattsson, Sofia Mattsson.

Cykel: Emma Johansson.

Fotboll: Herrlag.

Friidrott: Abeba Aregawi, 1 500 m, Angelica Bengtsson, stavhopp, Daniel Ståhl, diskus, Khaddi Sagnia, längdhopp.

Judo: Martin Pacek.

Kanot: Petter Menning.

Segling: Josefine Olsson, Laser radial, Lisa Ericson/Hanna Klinga, 49er FX, Max Salminen, finnjolle, Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, 470.

Simning: Sarah Sjöström, Jennie Johansson, Louise Hansson, Michelle Coleman, Simon Sjödin, damlag 4x100 m fritt, damlag 4x100 m medley, damlag 4x200 m fritt.

Skyttesport: Marcus Svensson, lerduva, Stefan Nilsson, lerduva.

Taekwondo: Elin Johansson, -67 kg, Nikita Glasnovic, -57 kg.

Fakta: Elin Johansson

Född: 5 augusti 1990, Skellefteå.

Bor: Skellefteå.

Klubb: Soo Shim.

Klass: -67 kg.

Världsrankning: 2.

Meriter: 9:a OS 2012, kvartsfinal VM 2013 och 2015, EM-silver 2015, EM-brons 2008 och 2012.

Elin Johansson (-67 kg) och taekwondokollegan Nikita Glasnovic (-57 kg), fick båda formellt klartecken från Sveriges olympiska kommitté (SOK) på onsdagen.

Johansson är rankad tvåa i världen och var med i London-OS för fyra år sedan. För Glasnovic, sjua på världsrankningen, blir det OS-debut. Båda hade tidigare klarat det internationella kvalet.

– OS 2012 var en bonus. Det är OS 2016 som har varit mitt mål sedan jag var 15-16 år. Drömmen är att ta medalj. Det är skönt att ha ett OS i ryggsäcken och veta vad som väntar, säger Elin Johansson till TT.

Jagar tian

Johansson är i Piteå för att hämta hem sitt tionde SM-guld till Skellefteå.

– Men jag har gått upp en viktklass till -73 kilo och en av tjejerna där, Casandra Ikonen, har varit i alla fall topp 20 i världen och har ett VM-brons, säger Johansson och aktar sig för att ta ut segern i förskott.

– Man får aldrig underskatta någon. Jag var själv typ näst sist rankad på OS i London och gick in mot världsettan i första matchen och slog henne med 6–0. Av det har man lärt sig också.

Annars finns skäl att behålla den höga rankningen inför OS.

– Den avgör seedningen till OS. Jag tänker tävla mycket nu i tre, fyra månader och förhoppningsvis plocka hem fina resultat så man får sina rankningspoäng. Sedan efter det kunna välja tävlingar lite, till framför allt EM i vår vill jag också vara lite pigg.

Undantagna uteslutningen

Redan på måndag reser Johansson och Glasnovic till Nordamerika för att vara med i US Open och Canada Open. De är undantagna från den uteslutning från Europeiska taekwondounionen som Svenska taekwondoförbundet drabbats av.

– Det påverkar inte oss alls, vilket är jätteskönt. Förbundet och SOK gör egentligen allt för att det inte ska drabba oss. Jag försöker blanda mig i så lite som möjligt för jag tycker att det bara tar energi.

Energin vill hon spara till matcherna på mattan.