Fakta: Simon Sjödin

Född: 4 oktober 1986.

Från: Stockholm.

Klubb: SK Neptun.

Meriter: Långbana: EM-brons 4x100 m medley (2008). Kortbana: EM-silver 200 m medley (2013), EM-brons 200 m fjärilsim (2015). Svenska rekord, kortbana: 200 m fjärilsim, 100 m medley, 200 m medley, 400 m medley. Långbana: 200 m fjärilsim, 200 m medley, 400 m medley.

Aktuell: Simmar 200 meter medley på OS och eventuellt också 200 meter fjärilsim, det bestämmer han ungefär en vecka innan.

Simon Sjödin har haft en lång period av förberedelser inför OS i Rio. Han fick klartecken från Sveriges olympiska kommitté (SOK) efter att han tog sig till final på VM i Kazan i augusti förra året, och för en som älskar att grotta ner sig i detaljer, kunde förutsättningarna nu inte vara bättre.

– Det är viktigt med detaljerna, i toppen är det så små marginaler så det gäller att göra så gott man kan så att man kan sova gott på huvudkudden sista natten, säger Sjödin, som sitter på en trappa på soliga Centralbadet i Norrköping.

– Jag vill vara väl förberedd just med simningen, i övriga livet är jag väl rätt så slarvig.

Bra guldtid på SM

Han stod över EM för att fortsätta träningsupplägget som innebär att han ska vara toppad på OS. Därmed är SM i Norrköping ett viktigt test för 29-åringen.

– Det här är generalrepetitionen inför de stora spelen, så det fanns ju lite press att se så att man inte var tvungen att ta till någon krisplan.

Han fick de svar han ville ha. På 200 meter medley, som är Sjödins OS-distans, vann han finalen på en bra tid, 1.59,57 och nytt mästerskapsrekord.

– Jag är jättenöjd med tiden, drömscenariot var att gå under två minuter och nu gjorde jag det med ganska stor marginal. Så jag tar med mig det här till de fyra veckorna som är kvar nu, säger han.

– Jag tror att den här tiden hade räckt till en medalj på EM, silver eller brons, så det är skönt att veta. Men jag har större mål och OS är det stora för mig.

Kapacitet att nå OS-final

Efter att ha petats i sista stund av SOK inför OS i London 2012, kunde kontrasterna inför Rio inte ha varit större.

Nu känner Simon bara harmoni.

TT: Vad ser du mest fram emot under OS?

– Själva festen. Just att det är belöningen, alla har tränat stenhårt de senaste fyra åren. För mig har det blivit en personlig revansch också, sen jag blev bortplockad från London, att visa att ni (SOK) inte trodde på mig, men jag och mitt supportteam trodde på mig. Jag visade att jag hör hemma här.

Han vet att han har kapaciteten att ta sig till en OS-final, men också hur tufft det är.

– Med några veckors tuff träning och lite vila så hoppas jag att jag ska göra mitt bästa mästerskap i livet. Jag har gjort allt jag kan för att förbereda mig.