Fakta: OS-lägret

Var: Playitas, en träningsresort på kanarieön Fuerteventura.

När: 16-22 november.

Vilka: Ett 100-tal aktiva från 16 OS-sporter. Ungefär 150 ledare inklusive SOK:s personal. Alla aktiva som ingår i SOK:s topp- och talangprogram har erbjudits att delta.

TT var med när den svenska truppen, med simstjärnan Sarah Sjöström i spetsen, på måndagseftermiddagen checkade in på träningsanläggningen Playitas på kanarieön Fuerteventura.

Det är första gången sedan Aten 2004 som Sveriges olympiska kommitté (SOK) samlar så många potentiella OS-aktiva och -ledare på samma plats utomlands.

– Poängen är att vi kan samla nästan hela laget, så att de får jobba ihop och lära känna varandra. Det gör att de kommer att känna sig trygga när de kommer ihop i OS-byn i Rio. Allt som går att göra på förhand för att de aktiva ska känna sig lugna är viktigt, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

Lindeberg menar att OS-campen kan vara lika viktig för de etablerade stjärnorna som för doldisarna.

– Det är viktigt att de etablerade känner sig hemma. De kommer från en enkel klubbsituation från början och här blir de som en i laget igen. Och de som inte är lika bekräftade av resultat och medier kan känna att de är på samma nivå rent idrottsligt, säger SOK-ordföranden.

Ska ge medaljer

Träningslägret är en mångmiljonsatsning – Lindeberg vill inte säga den exakta kostnaden – som ska betala sig i form av medaljer i Brasilien.

Lisa Nordén tog silver i London för fyra år sedan.

Nu är triathlonstjärnan på väg tillbaka efter några skadefyllda säsonger. Hon ser den kommande veckan som en nystart för sin egen OS-satsning.

– Min säsong tog slut förra helgen. Nu har jag haft en veckas semester och tagit det lite lugnt. Det finns ingen bättre kickoff inför ett OS än en camp, säger Nordén.

"Ett fantastiskt ställe"

Vid ankomsten till Playitas välkomnades svenskarna av strålande sol och 25 grader.

– Vi var på Arlanda inför London. Jag föredrar helt klart en vecka på Playitas framför att sitta på Arlanda i tre dagar, säger Nordén och skrattar.

– Det här är ett fantastiskt ställe för allihop. Alla kan hitta en plats eller en lokal där de kan göra det de behöver göra. Samtidigt som det finns fina ytor där man kan umgås.

Vid en presskonferens på tisdagen tar SOK ut de första idrottarna till Rio. Bland dem som kommer att få klartecken finns Sarah Sjöström och U21-landslaget i fotboll.