10 oktober 2009, Parken, Köpenhamn:

Jakob Poulsens distansskott studsar förbi Andreas Isaksson. Fotbollslandslagets chans att nå VM-slutspelet i Sydafrika är i praktiken borta.

Det får omedelbara konsekvenser.

Mindre än ett dygn efter 0–1-förlusten kallar Lars Lagerbäck till presskonferens på Park Hotel i Stockholm. Där meddelar han att kvalavslutningen mot Albanien på Råsunda några dagar senare blir sista landskampen med honom och Roland Andersson som förbundskaptener.

Han säger:

– Får jag vara frisk och känner mig som jag gör i dag så fortsätter jag gärna med fotbollen i en tränarroll. Man kanske får bli assisterande åt Henrik (Larsson) som ska satsa på en tränarkarriär.

Sex år och en månad senare syns samme Lagerbäck på framsidan av det senaste numret av Café, nedstucket i ett tidningsställ på samma hotell. Den som bläddrar i magasinet hittar ett reportage om den populäraste svensken på Island.

Så kan det gå.

Hur ska det gå för Erik Hamrén?

På tisdag är han i Parken. Dagen efter håller han presskonferens. Den sista? Eller den första av många inför EM-slutspelet i Frankrike i sommar? Besked om framtiden kommer i nästa vecka, men sannolikt kliver han av jobbet som förbundskapten om han möter samma öde som Lagerbäck i Köpenhamn.

Hur det än blir med den saken finns det mycket att säga om Hamréns sex år – och det har alltid sagts mycket. En sak är klar, ointressant har det aldrig varit, även om det inte är samma lyster i pälsen som när förre förbundsbasen Lars-Åke Lagrell presenterade "Mr Shining".

Här är några stopp på vägen sedan dess.

På besök hos Skavlan, november 2009

Charmig, positiv, öppen och en jäkel på att dansa bugg. Hamrén går direkt hem i stugorna under sitt första dygn som förbundskapten. Han berättar hur han fick sin fru på fall.

– Jag köpte fem röda rosor och gick fram till henne och frågade om jag fick bjuda på lunch, det blev lunch och nu har vi varit tillsammans i 25 år.

En galakväll i Malmö, november 2009

Stiligt uppklädd till Fotbollsgalan passar Hamrén på att presentera sin första trupp, som ska möta Italien i Cesena. Som i förbigående berättar han att Zlatan Ibrahimovic inte är med och att han inte vet om stjärnan kommer tillbaka till landslaget. Hamrén är oförberedd på sprängkraften i ämnet Zlatan. Han blir hårt ansatt, frågorna haglar. "Du kan leda en häst till vattnet men dricka måste den göra själv", säger han om Ibrahimovic.

Ett julbord med nyheter, december 2009

I stället för en assisterande förbundskapten presenteras Marcus Allbäck som "players manager", en länk mellan honom och spelarna. Det är många nya namn i ledarstaben, som kostexperten Henning Svendsen. Kort senare kommer Hamrén loss från kontraktet med Rosenborg och kan helt koncentrera sig på landslaget.

Ett viktigt samtal, januari 2010

Hamrén bekräftar att han pratat framtid med Ibrahimovic, att de ska träffas för vidare samtal men också att han vill ha ett definitivt besked senast i augusti, inför EM-kvalet.

Sida vid sida, juli 2010

Ibrahimovic är tillbaka och håller en presskonferens med Hamrén i Malmö.

– Erik har lovat mig en medalj så allt hänger på honom, säger Zlatan.

Någon sådan har det inte blivit, men Ibrahimovic blir lagkapten, den självklara mittpunkten i landslaget. Framför sig har han sin bästa tid i landslaget.

Ett hårt uppvaknande, oktober 2010

Med ny spelstil och enorm framtidstro anländer landslaget till Amsterdam. VM-tvåan Nederländerna väntar i EM-kvalet, där landslaget inlett med vinster mot Ungern och San Marino. Sverige blir demolerat med 1–4, övermodet krossat.

– Jag hade dröm om ta poäng här och det menade jag. Men det blev en mardröm, snacka om mardröm, säger Hamrén.

Opinionen svänger. Hur är han egentligen som taktiker?

Aldrig så lycklig, november 2011

Drygt ett år senare kastar sig Hamrén i armarna på vännen Allbäck. Ute på Råsundas gräs ligger spelarna i en hockeypuckshög. Sverige har vänt 1–2 till 3–2 mot Nederländerna i en klassisk match och är klart för EM. Hamrén hyllas, nu är han älskad.

Tvivel och tårar i Kiev, juni 2012

Efter två raka förluster, mot Ukraina och England, kan Sverige inte gå vidare i EM. Det går att ta på den enorma besvikelsen och Hamrén upplever en inre kris. Efter förlusten mot Ukraina slås han av tanken på att sluta.

– Jag kände att jag skiter i det här, säger han.

Vikten av att välja orden rätt, september 2012

Hamréns emellanåt slarviga förhållande till orden kostar honom en konflikt med Anders Svensson. Veteranen petas mot Kina i Helsingborg, Hamrén pratar om en ny roll för Svensson och säger:

– Man får ha respekt för tidens tand.

Svensson reagerar med stor förvåning.

Inget är omöjligt, oktober 2012

På Olympiastadion i Berlin har Tyskland 4–0 efter 60 minuter och landslaget är totalt utspelat. Då händer det ofattbara. En halvtimma senare slutar VM-kvalet 4–4.

– Jag känner mig mycket, mycket stolt. Och mycket, mycket märklig, säger Hamrén.

En dröm i kras, november 2013

Tyskland går inte att rubba och vinner gruppen. Sverige håller undan för Österrike och tar sig till playoff. Portugal väntar – och det går inte. Vid 2–1 hemma i returen saknas kylan i jakten på det avgörande 3–1-målet och VM i Brasilien. Istället kontrar Cristiano Ronaldo in två bollar.

Får Zlatans samtycke, december 2013

Arbetsgivaren ser gärna att han fortsätter, men vad säger spelarna? Innan Hamrén bestämmer sig för att förlänga kontraktet ringer han till Paris för att säkerställa att han har lagkaptenens förtroende.

– Väldigt positivt med tanke på att han har gjort det fantastiskt bra tillsammans med oss i landslaget. Är glad för svensk fotboll och ser fram emot kommande år, säger Ibrahimovic.

Ett historiskt svagt år, november 2014

Frankrike vinner med 1–0 i Marseille och facit skrivs. I poäng räknat är 2014 det sämsta sedan 1984. Inte en seger tas på bortaplan i matcher där utlandsproffsen varit tillgängliga.

Hans svåraste stund, september 2015

Efter den svidande 1–4-förlusten mot Österrike, den största på hemmaplan sedan Brasilien vann VM-finalen på Råsunda 1958, är kritiken massiv från alla håll.

– Jag tar ansvaret, jag smiter inte undan, säger Hamrén.