Fakta: Detta har hänt

2013:

14 februari: Reeva Steenkamp skjuts till döds i sitt hem i Pretoria. Pojkvännen Oscar Pistorius grips misstänkt för mordet. Pistorius, också kallad "Blade runner", blev nationalikon efter att ha blivit den förste med båda benen amputerade som tävlat mot världens främsta. Han har dessutom tagit sex guld i Paralympics.

22 februari: Pistorius släpps fri mot borgen (716 000 kronor) i väntan på rättegång.

28 mars: Pistorius får tillåtelse att resa utomlands för att tävla och han får återvända till sitt hem efter att ha överklagat de stränga borgensvillkoren och fått rätt.

4 juni: Rättegången skjuts upp eftersom mer tid behövs till utredningen.

2014:

3 mars: Rättegången, med hundratals kallade vittnen, startar. Pistorius förklarar sig icke skyldig och att han har misstagit Steenkamp för en inbrottstjuv. Åklagarsidan yrkar på att han ska dömas för överlagt mord.

14 maj: Domaren beslutar att den mordåtalade löparen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning och rättegången tar paus.

26 maj: Pistorius undersöks och blir dagpatient vid Weskoppies-sjukhuset under 30 dagar.

30 juni: Rättegången återupptas. Den rättspsykiatriska undersökningen visar att han inte var psykiskt sjuk när han sköt ihjäl sin flickvän.

8 juli: Försvaret meddelar att inga fler vittnen kallas. Mordrättegången gör uppehåll till början av augusti då rättegången avslutas med slutpläderingarna.

11 september: Domen börjar läsas upp. Pistorius frikänns från mordanklagelserna.

12 september: Pistorius får sin dom. Han är skyldig till vållande till annans död.

21 oktober: Domaren Thokozile Masipa meddelar att påföljden blir fem års fängelse.

2015:

8 juni: Ett första beslut tas om att Pistorius ska bli villkorligt frigiven i augusti.

17 augusti: Åklagarna lämnar in sin överklagan i fallet.

19 augusti: Pistorius frigivning skjuts upp.

15 oktober: Beslut kommer att Pistorius får en villkorlig dom.

20 oktober: Han släpps ur fängelset och ska avtjäna straffet som husarrest.

3 november: Fallet tas upp för prövning.

3 december: En domstol i Sydafrika skärper domen mot Pistorius som nu döms för mord.

8 december: Pistorius släpps mot borgen och får fortsatt husarrest, med fotboja.

2016:

11 januari: Pistorius ansöker om att få fallet prövat i Sydafrikas konstitutionsdomstol, rättssystemets högsta instans.

Den morddömde före detta paralympiern Oscar Pistorius ansökte på måndagen om att få överklaga sitt straff till Sydafrikas högsta rättsliga instans, den så kallade konstitutionsdomstolen.

Pistorius sköt i februari 2013 ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp i deras gemensamma hem. I september året därpå dömdes han till fem års fängelse för vållande till annans död. Fallet återupptogs i november förra året och den 3 december dömdes Pistorius för mord. Påföljden är inte fastställd men minimistraffet är 15 års fängelse.

Innan konstitutionsdomstolen beslutar om den ska pröva domen ges åklagarsidan möjligheten att opponera sig mot att fallet tas upp i högsta instans.

Den benamputerade friidrottaren släpptes mot borgen den 8 december eftersom domstolen anser att det inte föreligger någon flyktrisk.