Fakta: Senaste årens mästare

2015: Chicago

2014: Los Angeles

2013: Chicago

2012: Los Angeles

2011: Boston

Fakta: Så spelas finalserien

Match 1: Pittsburgh–San Jose 3–2.

Match 2: Pittsburgh–San Jose 2–1 e förl.

Match 3: San Jose–Pittsburgh 2–1 e förl.

Match 4: San Jose–Pittsburgh 1–3.

Match 5, fredag 10 juni: Pittsburgh–San Jose.

Ev match 6, måndag 13 juni: San Jose–Pittsburgh.

Ev match 7, torsdag 16 juni: Pittsburgh–San Jose.

Samtliga finaler börjar klockan 02 svensk tid.

Pittsburgh – med Carl Hagelin och Patric Hörnqvist – leder därmed med 3–1 i matcher i bäst av sju, och kan avgöra det hela hemma på fredag.

– Det är utan tvekan den största matchen i mitt liv. Men jag vill inte tänka på det ännu, säger Hörnqvist till Aftonbladet.

– Det blir svårare och svårare att vinna och de kommer spela för sitt liv i den matchen. Vi kommer behöva vara ännu bättre då. Inget är klart ännu.

Pittsburgh tog kommandot i matchen när Ian Cole satte 1–0 i mitten av den första perioden. 2–0 gjordes av Jevgenij Malkin i numerärt överläge i andra perioden när San Joses Melker Karlsson satt utvisad.

Karlsson gav själv hemmalaget nytt hopp i tredje perioden, när San Jose kämpade för att komma ikapp. Till slut satt pucken för den förre Skellefteåspelaren, fjärde målet för Karlsson under slutspelet. Målet kom 8.07 i den sista perioden och fick liv i matchen.

Men Carl Hagelin förstörde glädjen för San Jose när han med två minuter kvar av matchen snappade upp pucken vid sargkanten och snyggt skickade fram den till Eric Fehr som gjorde 3–1.

– Olli Määttä var stark vid sargen och chippade pucken till mig. Jag tog några snabba skär så att backen tvingades ta djup i stället för att komma mot mig, och så såg jag Fehr på bortre. Har man spelat med Phil Kessel hela året så vet man att ens högerforward vill ha pucken och passar man inte får man skäll, säger Hagelin till Aftonbladet.

Pittsburghs stjärna Sidney Crosby säger i matchintervjun efteråt:

– Nu måste vi bara fortsätta med det vi gör, fortsätta med vårt spel.