Tre Kronors spelprogram

Landskamper inför VM:

27 och 29/4: Tjeckien (i Znojmo).

VM i Ryssland (Moskva och S:t Petersburg) 6—22 maj: Sveriges matcher: Lettland (6/5), Danmark (8/5), Tjeckien (9/5), Kazakstan (11/5), Norge (14/5), Schweiz (15/5), Ryssland (17/5).

Kvartsfinalerna spelas 19, semifinalerna 21 och medaljmatcherna 22/5.

Sveriges gruppspelsmatcher och slutspelet (utom två kvartsfinaler) avgörs i Moskva.

Pär Mårts tackar för sig efter VM. Dubbellandskampen mot Ryssland var de sista matcherna på hemmaplan för Mårts. Torsdagens match vann Sverige (4–1), men det var ett betydligt rappare och effektivare Ryssland som kom till spel på lördagen.

0–1 bjöd det svenska försvaret och målvakten Jacob Markström på. Markström lämnade pucken bakom eget mål, men snabbast att uppfatta situationen var Stepan Sannikov.

Prickade ribban

Vadim Sjipatjov ökade på den ryska ledningen i den andra perioden, där Tre Kronor hade ett par vassa chanser. Johan Fransson prickade ribban och Patrick Cehlin hade ett friläge. Duktige Columbus-målvakten Sergej Bobrovski höll dock tätt.

De lovande tendenserna i slutet av den andra perioden blev det dock inget av i slutperioden. I stället ökade Ryssland på sin ledning och det svenska försvarsspelet darrade mer än en gång. Sjipatjov gjorde sitt andra mål och Daniil Apalkov fastställde slutresultatet.

Slagsmål avslutade

Matchen avslutades med ett handgemäng, modell större. Ett flertal spelare var inblandade, inklusive de båda målvakterna Bobrovski och Markström. En av huvudpersonerna var Mikael Backlund som liggande på isen försökte freda sig mot tre ryska spelare.

– Det är lugnt, det hände inget speciellt. De fick bara ner mig på isen, sade Mikael Backlund till vlt.se. Calgaryspelaren tyckte att laget saknade energi.

– Vi hade bättre energi i torsdags, då såg ryssarna trötta ut. I dag var det tvärtom, varför vet jag inte.

Han ser fram emot att ta revansch mot ryssarna i VM.

– Vi ska så klart försöka köra över dem i Moskva.

New Jersey-backen Adam Larsson utgick efter en period, men ska enligt landslagsledningen vara spelklar igen i VM-genrepen mot Tjeckien i nästa vecka.