– Om det inte varit ett bra landslag hade det troligen inte varit i semifinal.

Portugals mittfältare André Gomes om motståndaren Wales inför semifinalerna i fotbolls-EM.

Fakta: Portugal–Wales

Portugal och Wales har aldrig tidigare mötts i en tävlingsmatch mot varandra. Av de tre träningslandskamperna lagen spelat har portugiserna vunnit två och walesarna en.

Senast de möttes var i juni 2000. Portugal vann med 3–0 efter mål av Luís Figo, Ricardo Sá Pinto och Nuno Capucho. Matchen som Wales vann (2–1) spelades 1951.

Wales har aldrig tidigare spelat semifinal i ett stort mästerskap. Laget är den första EM-debutanten sedan Sverige 1992 att nå semifinalen.

Portugal spelar sin femte EM-semifinal (1984, 2000, 2004, 2012, 2016). Laget nådde finalen 2004.

Portugal har nått semifinalen utan att vinna en match under ordinarie tid. Laget spelade oavgjort i sina tre gruppspelsmatcher, vann i förlängningen mot Kroatien i åttondelsfinalen och på straffar mot Polen i kvartsfinalen.

Semifinalerna:

Portugal–Wales, Stade de Lyon i Lyon, klockan 21.00 på onsdag.

Tyskland–Frankrike, Stade Vélodrome i Marseille, klockan 21.00 på torsdag.

Källa: Gracenote

Fotografernas kameror smattrade i kapp. Tv-reportrarna rapporterade direkt. Men mer dramatiskt än några indianhopp och ett gäng oinspirerade varianter av kvadraten blev det inte när Portugals fotbollslandslag inledde sin träning i Frankrikes nationella rugbycenter utanför Paris.

I Cristiano Ronaldos, Ricardo Quaresmas, Joâo Moutinhos och Nanis kvadrat (triangel) var det fler garv än lyckade passningar. Om den portugisiske superstjärnan känner sig pressad av kritiken mot landslagets eviga EM-kryssande, eller av de ständiga kraven på mål, så syns det inte.

– Det är inte läge att peka ut enskilda spelare. Cristiano jobbar för gruppen, och gruppen är viktigast. Kanske hade folk förväntat sig fler mål, men han har gett laget det bästa, säger André Gomes på en presskonferens inför träningen.

Valenciamittfältaren ler ibland, svarar lugnt på varje fråga, men sticker egentligen aldrig ut hakan. Att Portugal skulle bära favoritskapet mot Wales går han inte med på.

– Jag har aldrig hört att ett lag i en semifinal är mer favorit än något annat, säger André Gomes.

"Jämn match"

– Det kommer att bli en svår match. Wales är det lag som gjort flest mål, och i den senaste matchen slog de ut det bäst rankade laget (Belgien). Det kommer att bli en väldigt jämn match.

Gomes har nästan rätt. Frankrike (11 mål) gick dock om Wales (10) i målkolumnen tack vare målkalaset mot Island.

Wales har aldrig tidigare spelat en semifinal i ett stort mästerskap. Portugal gör det för femte gången på sju deltaganden bara i EM-sammanhang. Men det är irrelevant, anser André Gomes.

– Om det inte varit ett bra landslag hade det troligen inte varit i semifinal. Därför måste vi respektera dem, säger han om Wales.

– De kommer att vara starka, aggressiva, försöka spela med alla sina styrkor för att slå oss, anfalla och kontra. Men vi kommer också att spela med all vår styrka.

"En viktig spelare"

Portugal–Wales kommer oundvikligen att ses som Cristiano Ronaldo–Gareth Bale av både medier och fans. Men inte av de portugisiska spelarna.

– Vi vet att Gareth Bale är en viktig spelare för sitt landslag. En referens, som Cristiano är för oss. Men jag tror inte att vi kommer att ge honom någon särskild bevakning, utan samma som alla andra spelare, säger André Gomes.

22-åringen från Grijó söder om Porto vill inte heller utropa någon favorit i den andra semifinalen, mellan Tyskland och Frankrike, eller i en eventuell final.

– Först måste vi gå till final, säger han.

– I en final finns inga favoriter. Båda lagen kan Europamästare. Därför spelar det ingen roll vilken motståndare det blir.