Fakta: Så avgörs kvalet

Falkenberg, som slutade på 14:e plats i allsvenskan, och Sirius, trea i superettan, gör upp om en plats i landets högsta fotbollsserie nästa år.

Kvalet spelas i bäst av två matcher, där mål på bortaplan avgör om det sammanlagda resultatet i dubbelmötet är oavgjort.

Torsdag, 18.00: Sirius–Falkenberg, Studenternas IP, Uppsala.

Söndag, 17.15: Falkenberg–Sirius, Falkenbergs IP.

Jönköpings Södra och Östersund toppade superettan i princip hela tiden. Det gjorde att Sirius i ett tidigt skede kunde fokusera på ett stundande allsvenskt kval. Där är klubben nu, och på torsdagskvällen väntar den första matchen mot Falkenberg hemma på Studenternas i Uppsala.

– Vi ser fram emot det här och vi ser det som ett positivt kval. Vi har inte förlorat något för att vara här, säger Ola Andersson.

– Det var inte i sista omgången som vi gick upp, utan vi har haft tid att mobilisera styrkorna mot det här och fått det till ett positivt kval. Det är så vi har valt att angripa det.

"Mer att göra"

TT: Är Uppsala en stad för en allsvensk klubb?

– Inte ännu, men vi hoppas att med bra prestationer i superettan och eventuellt i allsvenskan ska, på sikt, förändra beteenden hos folk. Där finns mer att göra innan vi kan kalla oss för en elitidrottsstad på fotbollssidan.

TT: Vad är det som krävs?

– Vi har inte tillräckligt med planer för att bedriva en elitverksamhet. Vi har Studenternas, och det är samma arena som har stått där sedan 1907. Den ska ju byggas om nu och den processen kommer bli intressant att ta del av.

"En utmaning"

Enligt lokala medier har Uppsala kommunfullmäktige beslutat att arenan ska byggas om för 480 miljoner kronor. Bygget är en del av ett större projekt som inbegriper en ny friidrottsarena och att en annan befintlig arena rustas för amerikansk fotboll. Ombyggnaden är planerad att inledas 2017, vilket betyder att Sirius får spela en stor del av säsongen mitt i byggkaoset.

– Det bli en utmaning att hantera tävlingsmatcher på en byggarbetsplats, säger Ola Andersson.