Fakta: Tre andra kandidater

+ Charlotte Kalla, 28.

Frälste hemmafansen då hon tog VM-guld i överlägsen stil på 10 kilometer fritt i VM i Falun. Totalt blev det fyra medaljer i VM för Kalla som också vann silver i stafett och brons på både 15 kilometer skiathlon och 30 kilometer klassisk stil.

+ Zlatan Ibrahimovic, 34.

Sveriges främste fotbollsspelare genom tiderna fick landslaget att återuppstå efter att tidigare i höstas i princip dödförklarats. Han sköt Sverige till EM-slutspelet i Frankrike genom att göra tre av fyra svenska mål i playoffmötet med Danmark.

+ U21-landslaget i fotboll.

Uträknat flera gånger om. Men U21-landslaget ställde sig upp varje gång. Förbundskapten Håkan Ericsons manskap vände ett tufft utgångsläge i kvalspelet, skrällde i playoff-mötena med Frankrike och radade sedan upp bragdmatcher i slutspelet i Tjeckien. Allt kröntes med EM-titeln efter straffseger mot Portugal.

Fakta: Senaste Bragdguldsvinnarna

2014: Stafettlaget, skidor (Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag, Charlotte Kalla).

2013: Johan Olsson, skidor.

2012: Lisa Nordén, triathlon.

2011: Therese Alshammar, simning.

2010: Stafettlaget, skidor (Daniel Richardsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Marcus Hellner).

2009: Helena Jonsson, skidskytte.

2008: Jonas Jacobsson, sportskytte (handikappidrott).

2007: Anja Pärson, alpint.

2006: Anja Pärson, alpint.

2005: Kajsa Bergqvist, höjdhopp.

Sjöström överraskades på måndagsmorgonen av beskedet att tidningen Swimming World Magazine hade utsett henne till årets kvinnliga simmare i Europa.

Det är första gången en svensk simmare utses till Europas bästa av tidningen.

– Det var en kul och rolig överraskning. Jag fick reda på det via Twitter, säger Sjöström som på måndagsmorgonen gjorde sitt första träningspass i israeliska Netanya där kortbane-EM startar på onsdag.

Där ställer Sjöström upp i fyra grenar och har guldchans i allt.

Fokuserar på EM

När startskottet går kan hon dessutom ha erövrat sitt första bragdguld.

– Jag tänker inte så mycket på det, det är ju EM man tänker på och att göra bra simningar. Men det ska bli spännande att se vem eller vilka som får det.

Sjöström tillhör huvudfavoriterna tillsammans med i första hand Zlatan Ibrahimovic och Charlotte Kalla. Landslagskompisen Jennie Johansson – som inte är med i Israel – är dessutom en outsider tack vare sitt skrällguld på 50 meter bröstsim i VM.

– De är jätteduktiga allihopa. Det är kul att det är många bra prestationer i idrotten, det är bra för alla. Det är bra att det finns många förebilder, säger Sjöström.

Skrev historia

Den 22-åriga stjärnan skrev svensk simhistoria i ryska Kazan i augusti genom att vinna två guld i utklassningsstil, två silver och ett brons. Dessutom slog hon världsrekord två gånger om på specialdistansen 100 meter fjäril. Aldrig tidigare har en svensk simmare vunnit så många guld eller medaljer i ett och samma långbane-VM.

Ett fantastiskt mästerskap.

– Ja, jag kunde inte ha gjort det bättre. Jag lyckades nå mitt mål redan första dagen så det var en skön tävling och så avslutades det riktigt bra också, säger Sjöström som inför hade siktat på världsrekord.

Dessutom ska bragdguldnämnden väga in förra årets kortbane-VM i Doha som, precis som nu i Israel, avgjordes efter tillkännagivandet.

Där tog Sjöström två guld, två silver, ett brons och slog två världsrekord.

Det gav henne Jerringpriset.

Nu kan det vara dags för Bragdguldet.

På tisdagen klockan 13 vet vi vem som har gjort årets största svenska idrottsbragd.