Fakta: Den ryska dopningsskandalen

2014

3 december: I ett program i den tyska tv-kanalen ARD anklagas rysk friidrott för systematisk dopning. Bland annat pekas ordföranden i ryska friidrottsförbundet, Valentin Balachnitjev, ut av den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen. Den internationella antidopningsorganisationen Wada startar kort därefter en utredning.

2015

1 augusti: ARD sänder en dokumentär där dopningsexperter analyserar uppgifter från en databas med 12 000 blodvärden från 5 000 friidrottare från hela världen. 55 guldmedaljörer i OS och VM mellan 2001 och 2012 utpekas som dopningsmisstänkta. Även Sunday Times publicerar uppgifterna.

7 augusti: Wada meddelar att en utredning gällande de nya dopningsanklagelserna, inte bara ryska, inom friidrotten ska påbörjas.

5 november: Sex ryska friidrottare ska ha utpressats för att deras dopningsförseelser skulle tystas ner, enligt uppgifter från Wada.

9 november: Wada rapporterar om korruption och manipulation av antidopningsarbetet inom rysk friidrott.

10 november: Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet, som enligt rapporten har förstört 1 400 dopningsprover för att dölja spår inför Wadas utredning.

13 november: Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stänger tills vidare av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

18 november: Wada stänger av Rysslands antidopningsorganisation Rusada.

2016

11 januari: IAAF:s arbetsgrupp besöker Moskva.

14 januari: Wadas andra rapport om missförhållanden gällande ryskt antidopningsarbete presenteras.

11 mars: IAAF:s arbetsgrupp konstaterar att mycket arbete återstår innan ryskt antidopningsarbete motsvarar kraven. Ryssland ges möjlighet att rätta till dessa missförhållanden i tid för sommarens EM och OS. IAAF ska hålla ett extra styrelsesammanträde i juni.

17 juni: IAAF:s styrelse sammanträder i Wien, där arbetsgruppen lägger fram ytterligare en rapport. Beslut tas om att stänga ute ryska friidrottare i OS.

18 juli: Wada rapporterar att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015. IOK:s ordförande Thomas Bach reagerar starkt och meddelar att han har kallat till ett telefonmöte dagen därpå för att ta upp frågor om sanktioner gentemot både idrottare och organisationer som ägnat sig åt dopning.

19 juli: IOK håller krismöte och meddelar att organisationen undersöker möjligheterna att helt stänga av Ryssland från OS i Rio de Janeiro. Dessutom kommer IOK att analysera samtliga dopningsprov från ryska idrottare i vinter-OS i Sotji på nytt. De olympiska vinterförbunden uppmanas att ställa in eller inte lägga större tävlingar i Ryssland. IOK sanktionerar inte heller Europeiska spelen i Ryssland som enligt tidigare beslut ska genomföras 2019.

24 juli: IOK meddelar att Ryssland inte kastas ut från OS, men ger de sommarolympiska idrottsförbunden möjlighet att själva bestämma om uteslutningar. Tennisspelarna får snabbt klartecken att tävla i OS.

25 juli: IOK:s beslut får massiv kritik. Den brittiske längdhoppsstjärnan Greg Rutherford kallar det "ett ryggradslöst försök att framstå som en trevlig kille för båda sidor". Sju simmare – bland dem OS- och VM-medaljören Julia Jefimova – utesluts från OS.

26 juli: Ryska skytte- och judolandslagen får tillåtelse att vara med i OS. Fem ryska kanotister och två deltagare i modern femkamp stoppas däremot, liksom stora delar av roddtruppen.

27 juli: Ryska fäktare, gymnaster, triathleter och volleyboll- och beachvolleybollspelare får klartecken att vara med i OS. Samtidigt står det klart att längdhopparen Darija Klisjina är den enda friidrottaren som får tävla i OS. President Vladimir Putin går till attack och kallar avstängningarna "diskriminering" och "bortom sunt förnuft".

Avstängningarna av ryska idrottare från OS är "diskriminering" och rysk idrott är offer för en politisk kampanj.

Det sade Rysslands president Vladimir Putin när han i dag träffade 49 av utövarna från OS-truppen – plus de avstängda stjärnorna Jelena Isinbajeva och Sergej Sjubenkov – i Moskva.

– Nuvarande situationen går inte bara bortom rättsligt område. Det går bortom sunt förnuft. Det här är ett slag mot hela idrottsvärlden och de olympiska spelen. Det är uppenbart att avsaknaden av ryska idrottare – som finns i toppen av många discipliner – kommer att avsevärt påverka intensiteten på tävlingarna, sade han.

Putin hävdade också att OS-medaljerna devalveras i värde i grenar där Ryssland inte tillåts ställa upp.

– De andra idrottsmännen förstår att kvaliteten på deras medaljer kommer att vara annorlunda", sade Putin och tillade att sommarolympiaden kommer att bli "något av ett spektakel".

386 idrottare ingick i den ursprungliga ryska truppen, men efter Wadas rapport om statsunderstödd dopning har fler än 100 av dem stoppats från att tävla i Brasilien.