AP skriver på Twitter att den förre ordföranden i Internationella friidrottsförbundet (IAAF), Lamine Diack, uppgett att han skrev ett avtal med Putin för att försäkra sig om att nio dopningsanklagade ryska friidrottare inte skulle ställa upp i VM i Moskva 2013. Vänskapen mellan Diack och Putin ska också ha lett till att Ryssland betalade mer för tv-rättigheterna av sitt hemma-VM, motsvarande 213 miljoner kronor mot det ursprungliga avtalets 51 miljoner kronor.

Den förre ordföranden i antidopningsorganisationen Wada, Dick Pound, har lett utredningen och ska presentera den andra delen av rapporten vid en presskonferens i München klockan 15. Pound har sagt att den andra delen av utredningen ska handla mer om friidrottshöjdarnas inblandning.

– Man kommer att få se hur några skitstövlar agerade, sade Pound vid ett tillfälle.

– Det är ett komplett förräderi av hur folk i friidrottens ledning borde agera, sade han vid ett annat.

Missförhållanden djupt rotade

Enligt AP:s källor skriver Pound i rapporten att det inte bara var en liten klick inom IAAF som var korrumperade utan att det fanns djupt rotat i organisationen. Pound menar att alla i IAAF:s styrelse, inklusive den nuvarande ordföranden Sebastian Coe, känt till omfattningen av dopning och oegentligheterna kring döljandet av positiva dopningstest.

I början av november släppte Wada den första delen av rapporten. Den avslöjade att det förekommit systematisk dopning inom rysk friidrott och att höjdare inom Internationella friidrottsförbundet (IAAF), bland annat Lamine Diack, tagit emot miljonmutor för att dölja positiva dopningstest av ryska friidrottare.

Sedan dess har IAAF stängt av rysk friidrott under utredning. Och det pågår en polisutredning i Frankrike mot bland andra Lamine Diack, hans son Pape Massata Diack, Lamine Diacks juridiske rådgivare Habib Cisse och IAAF:s förre antidopningschef Gabriel Dollé.

Det var av hänsyn av polisutredningen som presentationen av den andra delen av Wadas rapport har dröjt.

– Den andra delen består av möjliga kriminella handlingar av personer, som svar på de generella påståendena att IAAF inte följde upp positiva dopningstester, sade Pound till den japanska tidningen Yomiuri Shimbun.

Misstanke mot Kenya

I samband med att Wadas rapport presenteras i München ska den franska åklagaren Eliane Houlette ge en summering av polisutredningen.

Wadas ursprungliga uppdrag var att se om det fanns några onormala testresultat av ryska friidrottare. Uppdraget har växt till att gälla alla friidrottare, mer än 5 000, vars testresultat finns i IAAF:s databas.

– Våra experter går igenom hela listan ända fram till slutet av 2015. Det står fullkomligt klart att det finns problem i Kenya. Min misstanke är att det vid någon tidpunkt kommer att bli en liknande utredning (som i Ryssland) i Kenya, sade Pound.