Fakta: Den ryska dopningsskandalen

2014

3 december: I ett program i den tyska tv-kanalen ARD anklagas rysk friidrott för systematisk dopning. Bland annat pekas ordföranden i ryska friidrottsförbundet, Valentin Balachnitjev, ut av den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen. Den internationella antidopningsorganisationen Wada startar kort därefter en utredning.

2015

1 augusti: ARD sänder en dokumentär där dopningsexperter analyserar uppgifter från en databas med 12 000 blodvärden från 5 000 friidrottare från hela världen. 55 guldmedaljörer i OS och VM mellan 2001 och 2012 utpekas som dopningsmisstänkta. Även Sunday Times publicerar uppgifterna.

7 augusti: Wada meddelar att en utredning gällande de nya dopningsanklagelserna, inte bara ryska, inom friidrotten ska påbörjas.

5 november: Sex ryska friidrottare ska ha utpressats för att deras dopningsförseelser skulle tystas ner, enligt uppgifter från Wada.

9 november: Wada rapporterar om korruption och manipulation av antidopningsarbetet inom rysk friidrott.

10 november: Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet, som enligt rapporten har förstört 1 400 dopningsprover för att dölja spår inför Wadas utredning.

13 november: Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stänger tills vidare av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

18 november: Wada stänger av Rysslands antidopningsorganisation Rusada.

2016

11 januari: IAAF:s arbetsgrupp besöker Moskva.

14 januari: Wadas andra rapport om missförhållanden gällande ryskt antidopningsarbete presenteras.

11 mars: IAAF:s arbetsgrupp konstaterar att mycket arbete återstår innan ryskt antidopningsarbete motsvarar kraven. Ryssland ges möjlighet att rätta till dessa missförhållanden i tid för sommarens EM och OS. IAAF ska hålla ett extra styrelsesammanträde i juni.

17 juni: IAAF:s styrelse sammanträder i Wien, där arbetsgruppen lägger fram ytterligare en rapport. Beslut tas om att stänga ute ryska friidrottare i OS.

18 juli: Wada rapporterar att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015. IOK:s ordförande Thomas Bach reagerar starkt och meddelar att han har kallat till ett telefonmöte dagen därpå för att ta upp frågor om sanktioner gentemot både idrottare och organisationer som ägnat sig åt dopning.

19 juli: IOK håller krismöte och meddelar att organisationen undersöker möjligheterna att helt stänga av Ryssland från OS i Rio de Janeiro. Dessutom kommer IOK att analysera samtliga dopningsprov från ryska idrottare i vinter-OS i Sotji på nytt. De olympiska vinterförbunden uppmanas att ställa in eller inte lägga större tävlingar i Ryssland. IOK sanktionerar inte heller Europeiska spelen i Ryssland som enligt tidigare beslut ska genomföras 2019.

24 juli: IOK meddelar att Ryssland inte kastas ut från OS, men ger de sommarolympiska idrottsförbunden möjlighet att själva bestämma om uteslutningar. Tennisspelarna får snabbt klartecken att tävla i OS.

25 juli: IOK:s beslut får massiv kritik. Den brittiske längdhoppsstjärnan Greg Rutherford kallar det "ett ryggradslöst försök att framstå som en trevlig kille för båda sidor". Sju simmare – bland dem OS- och VM-medaljören Julia Jefimova – utesluts från OS.

26 juli: Elva från det ryska judolandslaget och 18 ryska skyttar får tillåtelse att vara med i OS. Fem ryska kanotister och två deltagare i modern femkamp stoppas från samma mästerskap. Bara sex av 23 roddare tillåts tävla i OS medan en av sju seglare får stanna hemma.

För två dagar sedan överlät Internationella olympiska kommittén, IOK, till specialförbunden att avgöra vilka ryska idrottare som får ställa upp i OS.

Internationella judoförbundet skickar de elva ryska utövarna till Rio. Ett förbund där den ryske presidenten Vladimir Putin är hedersordförande

Svart bälte

Han har inte bara själv svart bälte i sporten utan är också nära vän med medlemmar i exekutivkommittén.

"Alla idrottarna har testats vid många tillfällen på många internationella tävlingar utanför Ryssland, från september i fjol till maj i år. Det fanns inga negativa bevis. Vi tar inte hänsyn till några analyser och tester som gjorts i Ryssland eftersom det inte är relevant för oss", säger judoförbundets ordförande Marius Vizer.

Ryska skyttar har också fått ett godkännande av det internationella skytteförbundet att åka till Brasilien.

"De 18 skyttarna har varken nämnts i McLaren-rapporten eller testat positivt i en dopningskontroll enligt den information vi har fått", står det i ett uttalande.

OS-vinnare stängs av

Internationella kanotförbundet stoppar däremot fem ryska kanotister från OS.

Bland dem som inte får tävla finns Alexander Djatjenko, OS-guldmedaljör 2012, och den femfaldige världsmästaren Alexej Korovasjkov.

"Vi har vidtagit snabba åtgärder och tagit bort alla idrottare där det finns bevis för dopning. Vi är tydliga med att om du kliver över linjen får du inte starta. Det här är ett hårt slag för den olympiska rörelsen och vi är ledsna att det drabbar vår sport", säger Simon Toulson, generalsekreterare i det internationella kanotförbundet.

Även två ryssar i modern femkamp kastas ut ur OS. Deras namn fanns med i McLaren-rapporten, som kommer från den internationella antidopningsorganisationen Wada och som anklagar Ryssland för statsorganiserad dopning.

Roddförbundet beslutade att sex av 23 anmälda ryska roddare inte är välkomna i OS medan en av sju ryska seglare får stanna hemma.

Sedan tidigare har 67 friidrottare, sju simmare, två tyngdlyftare, tre roddare och en brottare nekats att starta i OS.

OS invigs den 5 augusti.