Fakta: Så säger nya regeln

Så säger EHF:s klädkod inför handbolls-EM:

"KAPTENSBINDEL: Kaptensbindeln ska ses som en integrerad del av lagets matchställ och ska matcha utseendet på matchställer och därför vara enfärgad eller färgad i den berörda nationens färger".

– Jag tycker det är tråkigt, naturligtvis. Det är trist att EHF väljer den vägen, att inte låta oss uttrycka våra ståndpunkter i en fråga som gäller medmänsklighet. Det är inte frågan om någon politisk aktion, som jag har poängterat nu ganska många gånger, utan det handlar om att visa min ståndpunkt i hur jag tycker att människor ska bli behandlade, säger Tobias Karlsson, efter att Sverige avslutat sin första träning i Polen.

Det var när det svenska landslaget kom till spelarhotellet i Wroclaw på torsdagen som de möttes av ett tvåsidigt dokument från EHF med regler på hur dräkterna ska se ut. Där står det att lagkaptensbindeln ska vara enfärgad. Flera färger kan godkännas om det är nationens färger. Till exempel brukar Tyskland spela med en bindel som ser ut som den tyska flaggan.

– Det är väldigt, väldigt tydligt i reglementet och då vet vi av erfarenhet att det är ingen idé att köra något mer nu, säger Sveriges landslagschef Lasse Tjernberg.

Ny regel

TT: Men kaptensbindeln har inte varit med i reglementet tidigare?

– Nej, inte på det sättet. Det har till och med varit frivilligt att bära den, men det är jag lite osäker på hur det är nu.

Karlsson har burit bindeln i träningsmatcherna inför EM och Lasse Tjernberg säger att Svenska handbollsförbundet tidigare fått ett muntligt klartecken av EHF att använda regnbågsbindeln.

Kristianstads lagkapten Johan Jepson, som är den som ligger bakom initiativet, har dessutom spelat med den i Champions League hela hösten – en tävling som går under EHF:s vingar.

Både Tjernberg och Tobias Karlsson tror att den nya regeln kommit till efter det att Sveriges planer uppmärksammats.

– Jag skulle kunna tänka att det är på grund av uppståndelsen som har varit i Polen som värdland, i och med den misstolkningen av den första artikeln. Jag vet inte om det är det som ligger till grund, eller om det är några andra värdegrunder som EHF har. De har ju inte motiverat sin regeländring på något sätt, säger Karlsson.

Norge och Island var med

Norges lagkapten Bjarte Myrhol och Islands Gudjon Valur Sigurdsson skulle också ha burit regnbågsfärgade bindlar under EM. Både två har själva hört av sig till Tobias Karlsson och frågat om han kunde skaffa fram armbindlar till dem också. Sverige har med sig extra armbindlar, som ändå skickats till de norska och isländska lagen.

Vad Karlsson kommer att använda för bindel i stället är oklart. Ingen av de mer traditionella modellerna de har stämmer heller överens med de nya reglerna.

– En är blå och vit, och det är svart i någon och det är ju inte heller svenska färger. Jag har alltid trott att den huvudsakliga poängen är att det ska bryta av mot tröjan, men det är uppenbarligen inte det som gäller längre, säger Karlsson.