Fakta: Sveriges medaljer i Rio

Guld

Karl Forsman, simning, 100 meter bröstsim.

Silver

Maja Reichard, simning, 50 meter frisim.

Maja Reichard, simning, 200 meter medley.

Joackim Norberg, skytte, 25 meter sportpistol.

Linus Karlsson och Emil Andersson, bordtennis, lag.

Brons

Louise Etzner Jakobsson, dressyr, individual championship, grade 3.

Louise Etzner Jakobsson, dressyr, grade 3, kür.

Maja Reichard, simning, 100 meter ryggsim.

Maja Reichard, simning, 100 meter bröstsim.

Anna-Carin Ahlquist, bordtennis, singel klass 3.

Fakta: Maja Reichard

Född: Den 27 maj 1991 i Nacka.

Bor: Nacka.

Klubb: Spårvägen SF

Idrott: Simning.

Funktionsnedsättning: Synskadad, tävlar i klassen S11, för helt blinda.

Meriter: Paralympics-silver på 50 meter frisim och 200 meter medley 2016, Paralympics-brons på 100 meter bröstsim och 100 meter ryggsim 2016. Paralympics-guld på 100 m bröstsim 2012, VM-guld på 100 m bröstsim 2010, 2013, 2015, EM-guld på 100 m bröstsim 2011, 2014 och 2016, EM-guld på 50 m fritt 2016, 5 VM-brons, 5 EM-silver och 1 EM-brons. Nominerad till Jerringpriset tre gånger.

Det var på 100 meter bröst som hon skulle försvara sitt guld. Men efter besvikelsen i tisdags, då det bara blev brons, fick Maja Reichard visa vad hon går för i sin sista tävling i Rio.

På 200 meter medley låg hon femma efter den andra sträckan, inför just bröstsimmet. Där gjorde hon en nästintill perfekt sträcka och gick ut på sista bassänglängden i stor ledning.

– Bröstsimmet var min revansch, det var så mycket min revansch. Så där körde jag bara, säger Maja Reichard.

Bruinsma för svår

Hon kunde inte hålla nederländskan Liesette Bruinsma bakom sig, och fick med tiden 2.51,72 nöja sig med ett silver, 1,85 bakom Bruinsma. Men när Reichard klev upp ur bassängen och hennes tapper Anna Åhlin berättade hur det hade gått, kastade sig den 25-åriga simmaren i Åhlins famn.

– Ja, men vad skulle jag göra? Det var bara mängder av glädje när hon väl berättade det. Det var bara så mycket lycka, säger Maja Reichard.

– I mål kände jag att det i alla fall borde ha varit ett personligt rekord. Jag försökte lyssna lite på publiken, men hörde inte riktigt att någon skrek "Maja". Så det var först när jag kom upp till Anna, och hon berättade för mig, som all mjölksyra rann ur kroppen och byttes ut mot glädje. Det är så fantastiskt roligt, jag får avsluta på topp.

Krossade svenska rekordet

Nog var det ett personligt rekord alltid. Maja Reichard satte svenskt rekord med fyra sekunder och överskred samtidigt sitt mål inför Paralympics, två medaljer, med råge. Silvret var hennes fjärde medalj i Rio, efter att tidigare ha tagit silver på 50 meter fritt, samt brons på 100 meter bröstsim och 100 meter ryggsim.

– Jag kom hit med förhoppningar om att ta medalj på 100 meter bröst och 50 meter fritt. Jag kommer hem med fyra medaljer, jag har dubblat antalet mot vad jag över huvud taget ens hade någon tanke på att jag kunde ta. Det är fantastiskt.

Oklar framtid

Hur hennes fortsatta idrottsliga satsning ser ut vet hon inte än.

– Jag har gjort hela min planering fram till Rio. Nu ska jag ta ledigt och sen sätta mig ner och utvärdera. Det finns både tidsaspekter och ekonomiska aspekter på det. Och så ska det först och främst vara roligt. Så vi får se.

Maja Reichards silver var Sveriges tionde medalj under Paralympics i Rio.