Fakta: Så går Sverige till OS

Resterande matcher spelas onsdag 9 mars: Schweiz–Norge, Nederländerna–Sverige (båda 19.30).

Sverige står nu på sex poäng, Norge och Nederländerna på tre var och Schweiz på noll.

Sverige tar hand om OS-platsen om det blir kryss eller seger mot Nederländerna.

Fakta: Magdalena Eriksson

Född: 8 september 1993.

Position: Back.

Klubb: Linköping.

Tidigare klubbar: Enskede IF (moderklubb), Hammarby (2009–11), Djurgården (2012).

Landskamper/mål: 8/1.

Övrigt: Var med i det U19-landslag som vann EM-guld 2012.

Förbundskaptenen Pia Sundhage om Magdalena Eriksson: "Hon klarar sig ganska bra defensivt. Hon har lite jävlar anamma. Sen vet jag att hon har en annan nivå i sitt passningsspel. Det är härligt med hörnorna, så klart, och frisparkar men det går lite fort jämfört med allsvenskan. Hon kan slå fler passningar rätt."

Sverige mot Norge, matchminut tre:

Målvakten Hedvig Lindahl startar ett anfall med en långboll som går via Lotta Schelin till Olivia Schough till vänsterbacken Magdalena Eriksson som med ett precist inlägg når Lisa Dahlkvist som nickar in 1–0 till Sverige.

Sverige mot Schweiz, minut 44:

Magdalena Eriksson slår en hörna från höger som blir till en retur som Lotta Schelin skjuter i ribban. Därefter hamnar bollen hos Emma Berglund som skickar bollen via Lisa Dahlkvists axel till Caroline Seger, som styr in 1–0 till Sverige.

– Det är kul att få förtroendet på hörnor, just eftersom vi är så bra på dem och har många bra huvudspelare. Man känner varje gång det blir hörna att nu jäklar är det målchans, säger Magdalena Eriksson.

Fattat vad som krävs

Från att ha funnits med i periferin runt landslaget en tid och ofta blivit inkallad som reserv har 22-åringen nu tagit klivet in i startelvan och spelat 90 minuter i de två inledande OS-kvalmatcherna.

– Det var inget jag hade väntat mig. Jag är väl den som är yngst och minst rutinerad i startelvan, så det trodde jag absolut inte. Det känns fantastiskt roligt att få chansen. Jag har varit frisk det här året och så det har ju varit skador på många andra backar. Det är väl därför jag har fått min chans.

Eriksson inledde sin fotbollskarriär i Enskede IF i Stockholm, och spelade sedan i Hammarby och Djurgården innan hon 2013 gick till Linköping och en tillvaro som i alla fall halvtidsproffs.

– Det var då jag liksom fattade vad det var som krävdes av mig. Jag ökade min träningsmängd och känner verkligen att jag har utvecklat allting i princip. Det gör extremt mycket att man kan lägga så mycket fokus på fotbollen och har tid att analysera sig själv och jobba på detaljer.

Nöter detaljer

En av detaljerna är just precisionen med vänsterfoten.

– Jag har haft tid att börja fila på om vill jag lägga en skruv eller chippa. Och hörnor är väl något som har kommit det senaste året, som jag har börjat träna mer på. Just för att det är så viktigt att de kommer hårt in.

– Jag har mest kört själv. Sen är det klart att Martin Sjögren (tränare Linköping) har kommit med tips och säger hur han vill ha dem. Och sen är det bara att nöta.

En match återstår i OS-kvalet för Sverige – mot hemmanationen Nederländerna på onsdag. Sverige leder gruppen inför avslutningen, och blir det seger eller oavgjort blir det Sverige som får åka till Brasilien.

– Vi ska bara fortsätta att jobba stenhårt i försvaret. Holland har ju släppt in sju mål på två matcher (4–3 mot Schweiz och 1–4 mot Norge), men de har gjort en del också. Det måste vi passa oss för. Vi får inte vara passiva, säger Magdalena Eriksson.