Fakta: Jamina Roberts

Född: 28 maj 1990.

Position: Nio meter.

Moderklubb: Sävehof.

Klubbar: Sävehof –2014, Tvis Holstebro 2014–2016, Sävehof 2016–.

Landskamper/mål: 108/192.

Meriter: EM-silver (2010), EM-brons (2014), fem SM-guld.

Fakta: Jamina Roberts om...

... OS-turneringen, där Sverige åkte ut efter storförlust mot Norge i kvartsfinalen:

– Det sitter ju på näthinnan, den här Norgematchen. Det är svårt att säga att man är nöjd när det slutar så. Men bortsett från den kändes det bra. Vi hade en go känsla i gruppen och det kändes som att vi hade något på gång, men så var det inte.

... att det inte blev någon paketlösning med pojkvännen Emil Berggren (nu i bundesligalklubben HSG Wetzlar) vad gäller ny klubbadress:

– Det gick, men det var inget ställe vi båda kände "wow" för. Hade både han och jag fått kontrakt i Barcelona hade vi flyttat dit, men nu blev det lite halvdant för båda.

... EM på hemmaplan i december:

– Det är motiverande att spela bra på hemmaplan och vi får verkligen ta tag i det och göra det så bra vi kan. Handbollen i Sverige kan ju få sig ett lyft om vi presterar där.

Sommaren gör sig fortfarande påmind när handbollen håller sin upptaktsträff i Malmö. Landslagsspelaren Jamina Roberts, 26, står i Kungsparken och känner att hon kommit hem efter två år i Danmark. Ja, inte till Malmö då, utan till svensk handboll och moderklubben Sävehof.

– Det har varit en rätt så hektisk sommar, så det är skönt att inte behöva flänga runt mer och flytta till något ställe där man inte känner någon. Det är skönt att vara hemma, säger 26-åringen.

"De höll inte måttet"

Tiden i Holstebro blev inte som hon tänkt sig. Under hela Danmarksvistelsen har hon haft problem med en knäskålssena, men fick inte den stöttning som behövdes av Holstebro.

– Jag fick själv ta kontakt med Sävehofs sjukgymnast och har fått ha det hela tiden, för de höll inte måttet där nere. Det var ingenting. De kunde inte ställa en diagnos, den fick jag med mig från Sverige. Sedan skulle jag få övningar, men det blev inget med det heller, säger Roberts.

Länge var dock Jamina Roberts klubblös. Det var först efter OS i Rio de Janeiro det blev klart att hon skulle återvända till Sävehov. En korsbandsskada på landslagskamraten Johanna Alm gjorde en plats ledig i Partilleklubben.

– Jag pratade med Sävehof lite innan, men då fanns det ingen plats. De var i, kanske inte kris, men de behövde en spelare till och det är ju min klubb, som jag vill att det ska gå bra för, säger Roberts.

Inte orolig som klubblös

TT: Var du orolig över att inte ha en klubb klar?

– Nä, inte alls. Det var nog mer andra som var oroliga. Det löser sig alltid. Jag hade några alternativ, det var bara att jag valde att inte ta något beslut, säger vänsternian, som har skrivit på för ett plus ett år.

Efter tio SM-guld på de elva senaste säsongerna är naturligtvis Sävehof stora favorit till att fira guldet i Malmö Arena nästa vår.

– Det är väl löjligt att säga något annat. Jag tror knappt att jag har förlorat någon match i elitserien. Det är därför jag kommit hit – jag saknar den känslan lite. Man blir lite van vid att förlora och det tror jag är farligt, det är inget jag gillar, säger Jamina Roberts.