Fakta: Rodd-EM

EM avgörs i Brandenburg den 6–8 maj, med heat och återkval på fredag, återkval och semifinaler på lördag och finaler på söndag.

Svenska deltagare:

Singelsculler: Anna Malvina Svennung, Norrtälje.

Dubbelsculler, lättvikt: Emma Fredh, Öresjö, Annie Svensson, Falkenberg.

Med sig till Brandenburg i norra Tyskland har han Anna Malvina Svennung, som ska köra singelsculler, och Emma Fredh och Annie Svensson i dubbelsculler.

Normalt kör Fredh tillsammans med Cecilia Lilja, men Lilja har knäproblem och är hemma och rehabtränar. Kvar hemma i Sverige finns även talangen Lovisa Claesson, förbundskaptenens dotter.

– I EM får vi bara starta med en båt i varje klass och Malvina ligger lite före Lovisa, säger Claesson.

En finalplats i EM är målet både i singel och i dubbel.

– Det kan bli tufft i dubbel, eftersom Annie är ganska ny i de här sammanhangen. Hon har bara rott en världscuptävling (i dubbelsculler) för tre veckor sedan och då blev de sjua.

Går det väldigt bra för Fredh och Svensson i EM kommer de att få chansen i det sista OS-kvalet i Luzern 22–24 maj. Annars får Lilja kliva ner i båten med Fredh för att försöka ordna en kvotplats till OS.

Svennung ordnade en kvotplats i singelsculler redan i fjol. OS-kvaltävlingarna för singelroddarna, som går i Luzern 27–29 maj, blir därför en strid mellan henne och Claesson om vem som möjligen får åka till Rio.