Lagkaptenens sena mål blev det enda i det heta klassikermötet. Det var bara hans sjätte för säsongen, men också ett av de skönaste. Det var hans första på arenan sedan 2005.

– Alla känner till matchens betydelse, hur stor den är för klubbarna och fansen, sade han till Viasat.

Samtidigt som han från nära håll slog in ribbreturen på Marouane Fellaini nick på Juan Matas inlägg efter en kort hörna, passerade han också förre Arsenalstjärnan Thierry Henry som meste målskytt för en och samma klubb i ligan.

Det kom som en nyhet för Rooney.

– Jag visste inte om det. Stort, naturligtvis, sade han.

Louis van Gaals framtid som manager i Manchester United är ett ständigt föremål för spekulationer. De lär avta något de närmaste dagar.

– Det var tre poäng vi behövde och jag hoppas att vi kan bygga vidare på vår fina start det här året, sade Rooney som nu har nätat i fyra matcher i rad.

Segern förde upp United till fjärde plats i tabellen.

En uppmärksammad händelse i sociala medier var att spelartrion Phil Jones, Michael Carrick och Marcos Rojo såg matchen tillsammans med Uniteds supportrar i bortaklacken.

Arsenal har genom åren mest mötts av motgångar i bortamötena med Stoke. Med tanke på det var 0–0 en framgång. Poängen betydde också att Arsenal klev förbi Leicester och toppar Premier League efter 22 spelade omgångar.

Båda har 44 poäng, men Arsenal något bättre målskillnad. Manchester City är trea, en poäng efter.

Att det slutade mållöst berodde främst på utmärkt målvaktsspel av både Stokes Jack Butland och Arsenals Petr Cech.