Fakta: Inbördes möten avgör

Inbördes möten gäller om lag hamnar på samma poäng i en Champions League-grupp.

Efter hemmasegern mot Sjachtar Donetsk (noll poäng) ger tre nya Malmö FF-poäng i tisdagens retur i ukrainska Lviv minst en tredjeplats i grupp A. Gruppen toppas av sjupoängarna Real Madrid och Paris Saint-Germain efter tre spelade omgångar.

Slutar MFF trea tar skåningarna plats i en 16-delsfinal i Europa League nästa år.

Tre poäng i Ukraina ger även cirka 14 miljoner kronor (1,5 miljoner euro) på MFF:s kassakonto. Ett oavgjort resultat ger cirka 4,5 miljoner kronor (500 000 euro). En plats i Europa League skulle ge lika mycket.

Hittills har MFF dragit in cirka 147 miljoner kronor (15,5 miljoner euro) på årets Champions League-deltagande. I fjol stannade totalintäkten på drygt 178 miljoner kronor (19,1 miljoner euro).

Bollinnehav: 68–32 i Sjachtar Donetsks favör.

Lyckade passningar: 532–173 till det ukrainska bortalaget.

Slutresultat? 1–0 till Malmö FF i Champions League-mötet efter mål av anfallsstjärnan Markus Rosenberg. Hemmalaget vann avsluten mot mål med 6–1 och var endast en missad straff, en stolpträff och en målvaktsarm från ytterligare mål.

– Vi skapade ju oerhört mycket och hade en otrolig kraft i omställningarna. Vi kom med mycket folk samtidigt som vi var balanserade. Hela den avvägningen var lika bra hela matchen igenom, säger Rosenberg till TT.

Skicklig mittback

Knappt två veckor senare förväntar Rosenberg sig en liknande matchbild i tisdagens retur i Ukraina.

– De kanske kommer ta lite mer avslut än de gjorde. Stundtals fick de ju en bra press på oss, vi sjönk ner alldeles för lågt, men de kom aldrig riktigt till avslut.

Rosenberg tycker att årets MFF har växt med uppgiften några matcher in i gruppspelet.

– Har du aldrig varit på den här nivån så har du alltid för mycket respekt. Det kändes både mot Paris och Real, och det hade jag förväntat mig egentligen. Speciellt Paris var otroligt svårt där borta, säger han.

Sjachtar Donetsk är en klubb i exil i skuggan av kriget i östra Ukraina. Sedan förra sommaren bor och tränar spelarna i Kiev, men matcherna spelas i Lviv i västra Ukraina. I ligan ligger snittet på drygt 2 500 åskådare. När Zlatan Ibrahimovic och hans Paris Saint-Germain var på besök kom 32 730 åskådare till Arena Lviv – tack vare billiga biljetter, subventionerade supporterresor och stjärnglansen.

TT: Tror du att det påverkar laget mycket att de inte får spela hemma i Donetsk?

– Det gör säkert mycket – speciellt nu. Reser hela vägen dit gör man väl för Real och Paris, inte för Malmö på samma sätt, säger Rosenberg.

Kan missa PSG-matchen

Vid vinst har MFF säkrat tredjeplatsen i grupp A och spel i en 16-delsfinal i Europa League nästa år. Om Real Madrid samtidigt vinner hemma mot PSG lever kampen om andraplatsen i hög grad när Zlatan & Co rullar in i Malmö den 25 november.

– Då slåss vi om det. Det är så vi tänker och vi fokuserar på att vinna varje match.

Lagkaptenen står dock på två varningar. Får Rosenberg syna det gula kortet i Ukraina missar han mötet med PSG.

– Klart man tänker på det innan och efter, men väl i en matchsituation måste man gå in hundra hela tiden. Går jag inte in hundra i matcherna är jag inte bra, säger han.