Fakta: Markus Rosenberg

Född: 27 september 1982.

Position: Anfallare.

Moderklubb: Malmö FF.

Klubbar: Malmö FF –2004, Halmstad (lån) 2004, Ajax 2005–2007, Werder Bremen 2007–2012, Racing Santander (lån) 2010–2011, West Bromwich 2012–2014, Malmö FF 2014–.

A-landskamper/mål: 33/6.

Allsvenska matcher/mål: 139/49.

Fakta: Svenska cupen

Malmö FF och Häcken möts i finalen av Svenska cupen på torsdag på Swedbank Stadion i Malmö. Vinnaren får spela Europa League-kval i sommar.

MFF har överlägset bäst cupfacit i Sverige med 14 titlar, men den senaste kom 1989. Häcken har aldrig vunnit cupen.

Totalt har 15 klubbar vunnit Svenska cupen. Här är samtliga vinnare sedan 1941:14 titlar: Malmö FF. 8: AIK: 7: IFK Göteborg. 6: IFK Norrköping. 5: Helsingborg. 4: Djurgården. 3: Elfsborg, Kalmar FF. 1: Degerfors, Gais, Halmstad, Landskrona, Råå, Örgryte, Öster.

Två dagar efter segern mot Häcken i allsvenskan (3–0) fick Malmö FF-spelarna en ledig dag i vårsolen. Matcherna duggar tätt i ett komprimerat spelschema.

– Det är få sådana dagar nu i maj, säger anfallsstjärnan Markus Rosenberg till TT:

"Typisk kvalmatch i Europa"

Efter en femteplacering i allsvenskan i fjol fanns endast en väg ut i Europa för MFF – vinst i Svenska cupen. Nu är skåningarna 90 minuter plus eventuell förlängning och straffar från att nå målet. På torsdag väntar finalen på hemmaplan mot just Häcken.

– Det är lite av en typisk kvalmatch i Europa. Det är mycket som står på spel – inte bara en titel utan chans på Europaspel igen. Det är lite extra. Lite extra nervositet och man tänker lite mer på matchen när det närmar sig.

Efter två raka Champions League-gruppspel har spelarna, klubben, supportrarna och malmöiterna börjat vänja sig vid att kontinentens klubbar kommer på besök under höstmånaderna.

– Vi har ju vant oss vid Europa. Jag tycker att vi har truppen för det också. Vi har nästan för bra trupp för att bara spela i allsvenskan.

Ett exempel på bredden är att söndagens bänkspelare Rosenberg, Enock Kofi Adu, Yoshimar Yotun, Vladimir Rodic och Felipe Carvalho tillsammans noterades för 24 matcher i fjolårets Champions League-gruppspelet.

– Truppen gör att vi har en stor chans i cupen, vi kan spela i Europa och vi kan vara med och slåss om guldet i allsvenskan. Du behöver en stor trupp. Du kan inte spela med samma elva alltid.

Inte avstängd

I "genrepet" inför finalen bröt MFF en mörk svit på åtta raka matcher mot Häcken utan seger.

– Det är klart att vi aldrig vill ha en så negativ svit mot något lag, säger Rosenberg och fortsätter:

– Nu blev det väl dubbelt upp. Jag tycker att vi gör en av våra bästa matcher i år och så vinner vi komfortabelt.

Rosenberg själv fick knappt tjugo minuter på planen mot Häcken i söndags. I den 89:e minuten fick anfallaren rött kort direkt efter en armbåge i ansiktet på Häckenförsvararen Emil Wahlström. Svenska cupen är dock en egen tävling och den automatiska avstängningen gäller endast för allsvenskan.