Fakta: Tre Kronors trupp

Målvakter: Henrik Karlsson, Jokerit, Viktor Fasth, CSKA Moskva.

Backar: Staffan Kronwall, Lokomotiv Jaroslav, Patrik Hersley, do, Johan Fransson, Servette Geneve, Erik Gustafsson, Kloten, Magnus Nygren, Färjestad, Jonas Junland, Linköping, Daniel Rahimi, do, Jonas Ahnelov, Omsk.

Forwards: Richard Gynge, Växjö, Robert Rosén, do, Martin Lundberg, Skellefteå, Jimmie Ericsson, do, Anton Rödin, Brynäs, Joel Lundqvist, Frölunda, David Ullström, Novosibirsk, Andreas Engqvist, Salavat Ufa, Linus Omark, do, Martin Johansson, Örebro, Dick Axelsson, Davis, Nicklas Danielsson, Lausanne, Marcus Sörensen, Djurgården.

Det är överlag en rutinerad trupp med en medelålder på 28 år som tagits ut. En medveten strategi, enligt förbundskapten Mårts.

– När jag tittar på truppen känner jag att den är rutinerad och kompentent. Tidigare säsonger har jag kanske tyckt att vi varit lite väl unga, lite gröna och valpiga, säger Mårts, som slutar efter VM i Ryssland i vår.

Men "pensioneringen" är ingenting som upptar förbundskaptenens tankar.

Lanserar "plan B"

I stället ser han med stor iver fram emot att få komma i gång med lagbygget.

– Det är första truppen sedan i maj när vi förlorade mot ryssarna i VM-kvartsfinalen. Nu känns det bra att ha nya drömmar och förväntningar, att få mäta krafterna med de andra lagen igen. Jag är riktigt sugen på att komma i gång igen, säger Pär Mårts, som delvis kommer att presentera en ny spelidé för laget. En "plan B" ska förbrylla motståndarna.

– Vi har märkt att lagen spelar annorlunda mot oss nu, de har lärt sig hur vi spelar. Så vi måste också utveckla och förändra vårt spel för att kunna styra matcherna dit vi vill. Framför allt måste vi ha alternativ.

VM i Moskva och Sankt Petersburg i maj är huvudmålet. Pär Mårts har prioriterat erfarenheten i sin första trupp för säsongen. Från målvaktsveteranerna Viktor Fasth, 33, och Henrik Karlsson, 31, till rutinerade forwards som Joel Lundqvist, 33, och Jimmie Ericsson, 35.

– Jimmie har varit avstängd, men hinner spela tre matcher innan Karjala Cup. Joel personifierar mycket av det jag vill se i ett lag. Det är självklara kuggar i den här truppen.

"En krigarskalle"

Skellefteås Martin Lundberg, 25, är ende spelare i truppen som saknar erfarenhet från Tre Kronor.

– Martin har ett annat tänk och ett annat perspektiv i det han gör jämfört med de flesta andra spelare. Dessutom har han en riktig krigarskalle, säger Pär Mårts.

Truppen består av elva spelare från SHL, sju från KHL, fyra från schweiziska ligan och en från finländska ligan.

En av schweizarna är Dick Axelsson, som har gjort starkt intryck på Mårts.

– Dick är en av våra allra skickligaste spelare och då är svenskarna i Nordamerika inräknade.

I Karjala Cup inleder Sverige mot Tjeckien i Örnsköldsvik den 5 november. Sedan väntar matcher mot Ryssland och Finland i Helsingfors.